Gengel z.ú. jako nezisková nevládní organizace usiluje o uchování starých, krajových, rodinných a podobných odrůd jako našeho společného kulturního dědictví. Ve spolupráci s dalšími dobrovolnými uchovateli nabízí Gengel tyto odrůdy veřejnosti.

Mapa hrachu  

KNI019  

Popis

Mapa hrachu.
Obrazová mapa odrůd hrachu - celobarevný oboustranný plakát formátu A2 na křídovém papíře, složen do formátu A5. Připravil Gengel o.p.s.
Obrazová mapa zachycuje fotografií rodinné, staré, krajové a další odrůdy hrachu uchovávané Gengelem. Odrůdy jsou na mapě České republiky umístěny přibližně do míst svého původního výskytu nebo dlouhodobého pěstování. Fotografie je zobrazují jako rostliny, květy nebo semena. V tabulce u mapy je přehled zobrazených devětadvaceti odrůd s kódy, pod kterými jsou vedeny v gengelské sbírce.
Na druhé straně mapy je přehled typů hrachu – cukrové, dřeňové, kulatosemenné (luštěninové) a polní s jejich krátkou charakteristikou, popisem a zástupci gengelských odrůd, které k nim náleží. Doplněno je i obrazové srovnání semen vybraných odrůd jednotlivých typů. Dále jsou uvedeny stručné zásady domácího osivaření hrachu a fotografie k němu (úponky hrachu, opora při pěstování, zralý lusk, dosušování a vyšlapání).
Mapa a informace na její rubové straně vyšly jako součást elektronického časopisu Bio/Zpravodaje starých odrůd číslo 5/2020, které bylo věnováno hrachu.

Uchovatelé

Uchovatel G.E. 374 01

Nabízí.

Podobné odrůdy

Nahoru