Gengel z.ú. jako nezisková nevládní organizace usiluje o uchování starých, krajových, rodinných a podobných odrůd jako našeho společného kulturního dědictví. Ve spolupráci s dalšími dobrovolnými uchovateli nabízí Gengel tyto odrůdy veřejnosti.
Cílem je, aby se s nimi veřejnost mohla seznámit, pěstovat je, využívat jejich plodů i je semenařit a uchovávat, a přijmout tak svou odpovědnost za jejich další osud. Abychom společně tyto odrůdy, které vytvořily a nám nezištně předaly předchozí generace, dnes pěstovali, pečovali o ně a opět je stejně tak předali pokolením, které přijdou po nás.
Gengel z.ú. jako nezisková nevládní organizace usiluje o uchování starých, krajových, rodinných a podobných odrůd jako našeho společného kulturního dědictví. Ve spolupráci s dalšími dobrovolnými uchovateli nabízí Gengel tyto odrůdy veřejnosti.
Známá plodová zelenina, předpěstování sazenic ve skleníku nebo doma na okně (výsev v půli března), výsadba otužených sazenic ven po „ledových mužích“, hnojíme kompostem, pravidelně vylamujeme zálistky. Jako prevenci před napadením plísní bramborovou volíme místo s dobrým prouděním vzduchu, na plném slunci, řidší spon výsadby, zálivku jen ke kořenům apod. nebo pěstujeme v nádobách pod střechou. Osivo získáváme z několika rostlin, bereme nejdříve uzrálé, zdravé, odrůdově typické, plně vyvinuté plody v plné zralosti (jako na konzum, snadno se oddělující od stopky), z kterých po posklizňovém dozrání (na teplém místě ponecháme plody alespoň několik dní ležet) vybereme/vytlačíme semena. Ve sklenici semena ve vlastní šťávě necháme 1–2 dny prokvasit, promyjeme vodou na sítku a ihned usušíme.
– stará nebo krajová česká odrůda; tyčkové, červený plod hranolovitého až slívovitého protáhlého tvaru (některé plody opravdu velmi dlouhé), na vrcholu smáčklý (propadlý dovnitř) o váze asi 50g, uvnitř „bez šťávy“, ale s masitou, dobře vyvinutou stěnou plodu, velmi vhodný na tepelnou úpravu (vaření). V podhůří dozrává rajče Pražské dlouhé na venkovních záhonech přibližně ve stejné době jako paprika Severka a obě tyto odrůdy jsou vhodné společně na výrobu „pozdního leča“ na zavařování. Výhodou je, že mají pevnější dužinu a nerozváří se. Původ genobanka Olomouc. Od r. 2006,