Gengel z.ú. jako nezisková nevládní organizace usiluje o uchování starých, krajových, rodinných a podobných odrůd jako našeho společného kulturního dědictví. Ve spolupráci s dalšími dobrovolnými uchovateli nabízí Gengel tyto odrůdy veřejnosti.

Známá plodová zelenina, předpěstování sazenic ve skleníku nebo doma na okně (výsev v půli března), výsadba otužených sazenic ven po „ledových mužích“, hnojíme kompostem, pravidelně vylamujeme zálistky. Jako prevenci před napadením plísní bramborovou volíme místo s dobrým prouděním vzduchu, na plném slunci, řidší spon výsadby, zálivku jen ke kořenům apod. nebo pěstujeme v nádobách pod střechou. Osivo získáváme z několika rostlin, bereme nejdříve uzrálé, zdravé, odrůdově typické, plně vyvinuté plody v plné zralosti (jako na konzum, snadno se oddělující od stopky), z kterých po posklizňovém dozrání (na teplém místě ponecháme plody alespoň několik dní ležet) vybereme/vytlačíme semena. Ve sklenici semena ve vlastní šťávě necháme 1–2 dny prokvasit, promyjeme vodou na sítku a ihned usušíme.

„Sušenské soudečkové“  

S

Podmínkou je:

-pěstovat pouze pro domácí, nekomerční účely - viz Dohoda o poskytnutí odrůd/druhů

-vypěstovat na semeno, přebytky semen zaslat zpět současně se stručnou zprávou o pěstování - viz Vrácení semen a pěstitelská zpráva

-objednat maximálně 2 balení od jedné odrůdy

Uchovatelé

Uchovatel L.T. 140 00 Původ rajčete je pravděpodobně odvozen od strandardně prodávané komerční odrůdy pod názvem „koktejlové rajče“. První rostlina sama vyrostla na kompostě, její plody se vyznačovaly malou velikostí ale vynikající chutí – zejména sladkostí. Po několika letech pěstování došlo pravděpodobně ke zkřížení s některou jinou odrůdou a vznikla rostlina významně vyššího a statnějšího vzrůstu, významně větší jsou i plody, které si zachovaly původní chuťové vlastnosti, tzn. výrazné sladké aroma. Jedná se o tyčkové rajče vysokého vzrůstu.

Podobné odrůdy

Nahoru