Gengel z.ú. jako nezisková nevládní organizace usiluje o uchování starých, krajových, rodinných a podobných odrůd jako našeho společného kulturního dědictví. Ve spolupráci s dalšími dobrovolnými uchovateli nabízí Gengel tyto odrůdy veřejnosti.

Jednoduché pěstování i semenaření. Je samosprašný, ale různé odrůdy nedáváme raději těsně vedle sebe, proložíme záhonkem/ky jiného druhu. Sejeme v březnu/dubnu, řádky asi 25–40 cm. Stačí okopávka proti plevelům a opora k zachycení. Rostliny/část porostu vybrané na semeno neotrháváme, ale necháme celé dozrát. Sklízíme buď jednotlivé zralé lusky postupným otrháváním, nebo celé rostliny/porost najednou. Sklizený hrách necháme doschnout pod střechou. Malá množství lusků vyloupeme nejlépe rukama, větší množství nebo celé rostliny vymlátíme/vyšlapeme (musí být zcela suché). Čistíme na sítech a v proudu vzduchu (vyfoukání, vítr). Hrachy se dělí na: convar. medullare – dřeňový, semeno ve zralosti svraskalé (vypadá spíše jako krychlička než kulička), konzumuje se nezralý, jsou to běžné zahradní hrášky; convar. sativum – k vylupování, semena kulatá, k vaření jako luštěnina, případně za mlada i na zeleno; convar. axiphium – cukrový, konzumují se celé mladé lusky, které jsou bez tuhé pergamenové vnitřní vrstvy, chutnají lehce nasládle, šťavnatě, jíme buď přímo, nebo krátce tepelně upravené.

„Storočný z Oravskej Polhory“  

PIS034  

S

Popis

- krajová odrůda hrachu z oblasti Oravy.
Dárkyně o ní uvedla „...posielam sľubovaný hrach. Posielam vám aj fotografiu, na ktorej som so svojou sesternícou, ktorá ten hrach pestuje tiež. Býva v najsevernejšej obci na Slovensku Oravskej Polhore, odkiaľ pochádzam aj ja. Tento hrach už pestovala moja babka, moja mama a teraz ho pestujeme my. Inak ho už nepestuje nik v našej dedine. Hľadala som ho aj v Poľsku na trhu, no nemajú ho. Som rada, že oň máte záujem. Tento hrach sa tu pestuje vari aj sto rokov. Sadievali sme ho do krajných riadkov k zemiakom a varili sme si ho vždy na Vianoce. Kvitne na fialkovo, ak je dosť vlahy, tak je naozaj vysoký…“
Hrách rostl v gengelských podmínkách bujně a byl velmi vysoký (v roce 2022 s deštivým červnem dorostl až do výšky dvou metrů). Květ je barevný, červenomodrofialový, lusk je kratší, semeno menší až střední velikosti, hnědavé až zelenkavé barvy, s mramorováním na povrchu, svraskalé. Odrůda měla bohatou násadu lusků a zrála později něž odrůda Fialový kapucín PIS003 a Vysoký PIS004, má celkově delší vegetační dobu. Výnos byl dobrý. V pěstování doporučujeme časný výsev (u nás konec března) a připravit mu dostatečně pevnou a vysokou oporu. Získáno od soukromé dárkyně roku 2021.

Uchovatelé

Uchovatel G.E. 374 01

Nabízí.

Podobné odrůdy

Nahoru