Gengel z.ú. jako nezisková nevládní organizace usiluje o uchování starých, krajových, rodinných a podobných odrůd jako našeho společného kulturního dědictví. Ve spolupráci s dalšími dobrovolnými uchovateli nabízí Gengel tyto odrůdy veřejnosti.

Jednoduché pěstování i semenaření. Je samosprašný, ale různé odrůdy nedáváme raději těsně vedle sebe, proložíme záhonkem/ky jiného druhu. Sejeme v březnu/dubnu, řádky asi 25–40 cm. Stačí okopávka proti plevelům a opora k zachycení. Rostliny/část porostu vybrané na semeno neotrháváme, ale necháme celé dozrát. Sklízíme buď jednotlivé zralé lusky postupným otrháváním, nebo celé rostliny/porost najednou. Sklizený hrách necháme doschnout pod střechou. Malá množství lusků vyloupeme nejlépe rukama, větší množství nebo celé rostliny vymlátíme/vyšlapeme (musí být zcela suché). Čistíme na sítech a v proudu vzduchu (vyfoukání, vítr). Hrachy se dělí na: convar. medullare – dřeňový, semeno ve zralosti svraskalé (vypadá spíše jako krychlička než kulička), konzumuje se nezralý, jsou to běžné zahradní hrášky; convar. sativum – k vylupování, semena kulatá, k vaření jako luštěnina, případně za mlada i na zeleno; convar. axiphium – cukrový, konzumují se celé mladé lusky, které jsou bez tuhé pergamenové vnitřní vrstvy, chutnají lehce nasládle, šťavnatě, jíme buď přímo, nebo krátce tepelně upravené.

„Soběslavský cukrový“  

PIS031  

S

Popis

- rodinná odrůda cukrového hrachu, pocházející z Jižních Čech, získána společně s odrůdou Ježkův pršínský (PIS032) výměnou za gengelské odrůdy Vojákových fazolí a lebedy zahradní od čtenáře časopisu Receptář.
Dárce v průvodním psaní se semeny hrachu uvedl : “...rád sleduji vaše materiály v Receptáři. Našel jsem tam i lebedu, kterou jsem pěstoval na špenát. Byla jí plná zahrada, protože se sama přesévala. Bohužel po povodních vymizela a nedaří se ji sehnat. Rozhodl jsem se poslat vám dvě odrůdy hrachu, které znám od útlého věku – pěstoval je můj otec a od něj jsem je převzal a množím pro svou potřebu. Názvy neznám, ale je to hrách cukrový. Z větších semen vyrostou rostliny asi 1,5 m, kvetou fialově a lusky jsou asi 10-12 cm dlouhé a asi 3 cm široké. Menší semena dávají rostliny asi 1m, bíle kvetoucí, s lusky jako malíček ruky...“
Soběslavský cukrový je podobný hrachu Hejzlarová, nebo odrůdě 1541. Jeho květ je modrofialový, semeno velké, zelenohnědé. Jde o cukrový hrách, jeho lusk je bez blány, dlouhý, velký, často zprohýbaného tvaru. Rostliny jsou vysoké kolem jednoho a půl až dvou metrů, vyžadují pevnou vysokou oporu. Od roku 2017.

Uchovatelé

Uchovatel G.E. 374 01

Nabízí.

Podobné odrůdy

Nahoru