Jednoduché pěstování i semenaření. Je samosprašný, ale různé odrůdy nedáváme raději těsně vedle sebe, proložíme záhonkem/ky jiného druhu. Sejeme v březnu/dubnu, řádky asi 25–40 cm. Stačí okopávka proti plevelům a opora k zachycení. Rostliny/část porostu vybrané na semeno neotrháváme, ale necháme celé dozrát. Sklízíme buď jednotlivé zralé lusky p...
Jednoduché pěstování i semenaření. Je samosprašný, ale různé odrůdy nedáváme raději těsně vedle sebe, proložíme záhonkem/ky jiného druhu. Sejeme v březnu/dubnu, řádky asi 25–40 cm. Stačí okopávka proti plevelům a opora k zachycení. Rostliny/část porostu vybrané na semeno neotrháváme, ale necháme celé dozrát. Sklízíme buď jednotlivé zralé lusky postupným otrháváním, nebo celé rostliny/porost najednou. Sklizený hrách necháme doschnout pod střechou. Malá množství lusků vyloupeme nejlépe rukama, větší množství nebo celé rostliny vymlátíme/vyšlapeme (musí být zcela suché). Čistíme na sítech a v proudu vzduchu (vyfoukání, vítr). Hrachy se dělí na: convar. medullare – dřeňový, semeno ve zralosti svraskalé (vypadá spíše jako krychlička než kulička), konzumuje se nezralý, jsou to běžné zahradní hrášky; convar. sativum – k vylupování, semena kulatá, k vaření jako luštěnina, případně za mlada i na zeleno; convar. axiphium – cukrový, konzumují se celé mladé lusky, které jsou bez tuhé pergamenové vnitřní vrstvy, chutnají lehce nasládle, šťavnatě, jíme buď přímo, nebo krátce tepelně upravené.
Číst dál