Gengel z.ú. jako nezisková nevládní organizace usiluje o uchování starých, krajových, rodinných a podobných odrůd jako našeho společného kulturního dědictví. Ve spolupráci s dalšími dobrovolnými uchovateli nabízí Gengel tyto odrůdy veřejnosti.
Cílem je, aby se s nimi veřejnost mohla seznámit, pěstovat je, využívat jejich plodů i je semenařit a uchovávat, a přijmout tak svou odpovědnost za jejich další osud. Abychom společně tyto odrůdy, které vytvořily a nám nezištně předaly předchozí generace, dnes pěstovali, pečovali o ně a opět je stejně tak předali pokolením, které přijdou po nás.
Gengel z.ú. jako nezisková nevládní organizace usiluje o uchování starých, krajových, rodinných a podobných odrůd jako našeho společného kulturního dědictví. Ve spolupráci s dalšími dobrovolnými uchovateli nabízí Gengel tyto odrůdy veřejnosti.
Jednoduché pěstování i semenaření. Je samosprašný, ale různé odrůdy nedáváme raději těsně vedle sebe, proložíme záhonkem/ky jiného druhu. Sejeme v březnu/dubnu, řádky asi 25–40 cm. Stačí okopávka proti plevelům a opora k zachycení. Rostliny/část porostu vybrané na semeno neotrháváme, ale necháme celé dozrát. Sklízíme buď jednotlivé zralé lusky postupným otrháváním, nebo celé rostliny/porost najednou. Sklizený hrách necháme doschnout pod střechou. Malá množství lusků vyloupeme nejlépe rukama, větší množství nebo celé rostliny vymlátíme/vyšlapeme (musí být zcela suché). Čistíme na sítech a v proudu vzduchu (vyfoukání, vítr). Hrachy se dělí na: convar. medullare – dřeňový, semeno ve zralosti svraskalé (vypadá spíše jako krychlička než kulička), konzumuje se nezralý, jsou to běžné zahradní hrášky; convar. sativum – k vylupování, semena kulatá, k vaření jako luštěnina, případně za mlada i na zeleno; convar. axiphium – cukrový, konzumují se celé mladé lusky, které jsou bez tuhé pergamenové vnitřní vrstvy, chutnají lehce nasládle, šťavnatě, jíme buď přímo, nebo krátce tepelně upravené.
- rodinná odrůda zahradního dřeňového hrachu ze Slovenska. Pěstovaná dlouhododobě po několik generací v podtatranských podmínkách. Dárkyně o něm napsala: „Zasielam Vám vzorku hrachu. Moja 90 ročná mama sadila ten hrach celý život, a dostala ho od svojej matky. Informácie o osive: Je dobrý a chutný na priamy konzum, chutí najmä deťom, guľky sú chutné, sladkastej chuti, lusky sú pekné zelené s vnútornou šupkou. Šupka sa dá dobre odstrániť a zjesť. Je vhodný na varenie aj mrazenie. Stanovisko pôda: u nás je piesočnatá, kamenistá, podtatranská, nadmorská výška: 630 m. n. m. Počasie: studené, horské. Hnojenie: maštaľný hnoj, umelé hnojivo, alebo nič. Výsev: v tomto roku 24.4. Pre skoršie vzídenie rastliny, semená pred výsadbou namočím na noc do vody. Výška rastliny: 160 - 170 cm, aj viac podľa výšky podpory. Lusky: rovné, s vláknom, pekné zelené.“ Květ odrůdy je bílý, semeno svraskalé, žlutozelené, rostliny u nás byly v roce 2021 z pozdního výsevu asi 150-170 cm vysoké. Od čtenářky časopisu Doma v záhrade od roku 2021.