Gengel z.ú. jako nezisková nevládní organizace usiluje o uchování starých, krajových, rodinných a podobných odrůd jako našeho společného kulturního dědictví. Ve spolupráci s dalšími dobrovolnými uchovateli nabízí Gengel tyto odrůdy veřejnosti.
Cílem je, aby se s nimi veřejnost mohla seznámit, pěstovat je, využívat jejich plodů i je semenařit a uchovávat, a přijmout tak svou odpovědnost za jejich další osud. Abychom společně tyto odrůdy, které vytvořily a nám nezištně předaly předchozí generace, dnes pěstovali, pečovali o ně a opět je stejně tak předali pokolením, které přijdou po nás.
Gengel z.ú. jako nezisková nevládní organizace usiluje o uchování starých, krajových, rodinných a podobných odrůd jako našeho společného kulturního dědictví. Ve spolupráci s dalšími dobrovolnými uchovateli nabízí Gengel tyto odrůdy veřejnosti.
Jednoduché pěstování i semenaření. Je samosprašný, ale různé odrůdy nedáváme raději těsně vedle sebe, proložíme záhonkem/ky jiného druhu. Sejeme v březnu/dubnu, řádky asi 25–40 cm. Stačí okopávka proti plevelům a opora k zachycení. Rostliny/část porostu vybrané na semeno neotrháváme, ale necháme celé dozrát. Sklízíme buď jednotlivé zralé lusky postupným otrháváním, nebo celé rostliny/porost najednou. Sklizený hrách necháme doschnout pod střechou. Malá množství lusků vyloupeme nejlépe rukama, větší množství nebo celé rostliny vymlátíme/vyšlapeme (musí být zcela suché). Čistíme na sítech a v proudu vzduchu (vyfoukání, vítr). Hrachy se dělí na: convar. medullare – dřeňový, semeno ve zralosti svraskalé (vypadá spíše jako krychlička než kulička), konzumuje se nezralý, jsou to běžné zahradní hrášky; convar. sativum – k vylupování, semena kulatá, k vaření jako luštěnina, případně za mlada i na zeleno; convar. axiphium – cukrový, konzumují se celé mladé lusky, které jsou bez tuhé pergamenové vnitřní vrstvy, chutnají lehce nasládle, šťavnatě, jíme buď přímo, nebo krátce tepelně upravené.
– rodinná odrůda cukrového hrachu, pocházející z Jižních Čech, získána společně s odrůdou Soběslavský cukrový (PIS031) výměnou za gengelské odrůdy Vojákových fazolí a lebedy zahradní od čtenáře časopisu Receptář. Dárce v průvodním psaní se semeny hrachu uvedl : “...rád sleduji vaše materiály v Receptáři. Našel jsem tam i lebedu, kterou jsem pěstoval na špenát. Byla jí plná zahrada, protože se sama přesévala. Bohužel po povodních vymizela a nedaří se ji sehnat. Rozhodl jsem se poslat vám dvě odrůdy hrachu, které znám od útlého věku – pěstoval je můj otec a od něj jsem je převzal a množím pro svou potřebu. Názvy neznám, ale je to hrách cukrový. Z větších semen vyrostou rostliny asi 1,5 m, kvetou fialově a lusky jsou asi 10-12 cm dlouhé a asi 3 cm široké. Menší semena dávají rostliny asi 1m, bíle kvetoucí, s lusky jako malíček ruky..." Hrách Ježkův pršínský má květ bílý, semeno je menší, kulaté, žluté či světle žluté barvy. Lusk je cukrový, tedy bez blány, víceméně rovný, menší velikosti než u odrůdy Soběslavský cukrový. Odrůda je nižšího vzrůstu a ranější než Soběslavský cukrový. Rostliny v pěstování vyžadují oporu, násada lusků je dosti bohatá, ale rostliny u nás nebývají vždy zcela zdravé. Ve srovnání s jinými gengelskými cukrovými hrachy (Hejzlarová, 1541, Soběslavský cukrový, Obří z Hořic) jde o odlišný, jedinečný cukrový typ, nižšího vzrůstu a s menším luskem, ale ranější. Od roku 2017.