Gengel z.ú. jako nezisková nevládní organizace usiluje o uchování starých, krajových, rodinných a podobných odrůd jako našeho společného kulturního dědictví. Ve spolupráci s dalšími dobrovolnými uchovateli nabízí Gengel tyto odrůdy veřejnosti.

Dostupné 

na stránku
– v překladu: Babiččin miláček; tyčkové, mohutného vzrůstu, plody válcovité, červené, chutné a lahodné, uspořádané do velké větvičky; od...
– bob s fialově zbarveným semenem, rodinná odrůda německých osídlenců žijících na volze. ve třicátých letech 20.
– vyšší keříčkový či nižší tyčkový fazol, v němčině označovaný jako „strauchbohnentyp“.
– oranžové květy – výběr z měsíčku „oranžovo-žlutý“.
- ozimý paličák, hlavička obsahuje malý počet velkých stroužků. cibule je bílá, rostlina vytváří malé pacibulky.
- ozimý paličák, hlavička obsahuje malý počet velkých stroužků. cibule je bílá, rostlina vytváří malé pacibulky.
+++- rodinná odrůda ze slovenska+++. ***dárkyně o něm uvedla: ###„mak orechový - ten pestovala aj moja teta, ktorá by mala 85 rokov. chutí ako orechy.
– kultivar neidentifikovaný, od sousedky, která ji přivezla v r. 1949 z podkarpatské rusi (region užhorod) přes rumunsko do pošumaví.
– soukromá dárkyně, archa noemova.
– starobylá odrůda, údajně pěstovaná už ve starém egyptě (“pšenice faraonů“). má tmavý klas, jedná se o ozim, zrno je nahé.
- dvouletý (případně až tříletý), ostnitý „bodlák“, výška až 2m, okrasný svým listem i květem, květy rády navštěvují včely –...
– polní plevel, má krásné modré až modrofialové květy, které lákají zejména čmeláky s dlouhým sosákem ke sběru sladké šťávy.
– pluchatý s tmavě zbarvenou pluchou, údajně velmi vhodný ke krmení koní, od soukromého dárce.
- rodinná odrůda ze Slovenska , tyčková, dle dárce použití především na zeleno: „bob na palice – hlavne na zaváranie, struk je bez fúzov ale aj...
- odrůda velmi nízkého vzrůstu, jen cca 30cm, podobně jako maličký chlapeček paleček ze známé pohádky. nejmenší ze sbírky hrachů gengelu.
– odrůda s bílým semenem a červenou kresbou lidské postavy („paňáčkem“) získaná od soukr. pěstitelky z kvasic, snad krajová nebo stará?
- rodinná odrůda z mladovožicka, dárkyně ji převzala od své maminky, s lidovým označením „ruská“.
- odrůda z bývalé ndr, bělosemenný mák, původně získán jako sběr v místní zahradě v 90.
– stará krajová odr. udržovaná v rodině od 2. sv. války. od 2001,
– (c. maxima) oranžová, ploše kulovitá dýně, plazivá, tradiční odrůda z vých.
– (c. maxima), krajová z vých.
– červené květy, fialovo-černá semena, ze severní moravy, tradiční označení.
- +++okrasná dvouletka +++ získaná ze západního slovenska. ***dárkyně o ní uvedla: ###„peniažky tie máme tiež veľmi dlho na jednom mieste.
– stará odrůda z Německa, z údolí řeky Naab (přítok Dunaje); nízký asi 40 cm vysoký keřík, semeno bílé, lusky žluté, ke konzumu zeleninových...
- plané ovoce s drobnými červenými plody. skupina tří keřů vypěstovaná z pecek.
+++- rodinná odrůda z Východní Moravy,+++ vlastně přesněji směs dvou odrůd; jedna má semeno bílé a druhá světle hnědé, květ je bílý a...
- hladkolistá petržel ke sklizni na nať.
- typ divokého červeného rajčátka, dárkyně k němu uvedla: „přivezla jsem si je z prodejní výstavy v erfurtu a jsou přímo úžasná.
– před r. 2002, od soukromého dárce.
– stará rodinná odrůda z Německa (z oblasti Boedexerského údolí – Weserbergland), tradičně pěstovaná neobvyklým způsobem ve smíšené kultuře...
– vzhledově stejná jako „blatný i“, lusk má vlákno, z moravskoslovenského pomezí.
- popínavá odrůda, roste dle dárkyně do výše asi 3 metry.
- popínavá odrůda, roste dle dárkyně do výše asi 3 metry.
- rodinná odrůda máku z valašska, stejný původ jako u brambor valašské modřáky (sol023).
– +++rodinná odrůda ze slovenska.
– stará krajová odrůda ze záp. slovenska (podbranč je název vesnice), jařina, středně vysoká, klas osinatý, dosti náchylná k poléhání.
– krajová odrůda původem z Podkarpatské Rusi, kratší vegetační doba, spolehlivě u nás dozrává, výška 1,5-2m, žluté zrno, typ tvrdé kukuřice,...
– neidentifikovaný (pha al01), z podkarpatské rusi, užhorodu, přivezen do pošumaví v r. 1949 přistěhovalkyní, která ho tady pak 60 let pěstovala.
Popis alenoru: „ze směsi barevných semen (linie pha al01) vyrůstá pravidelně i několik bílých (pha al13).
– vysoká 50–60 cm, nepotřebuje oporu – rostliny se vzájemně proplétají a drží; drobné, bílé oválné fazole, z moravskoslovenského pomezí,...
Popis alenoru: (dia al18) patrimonium – směsné semenaření dvou matečních rostlin nalezených u dvou sudetských rozvalin blízko záblatí v pošumaví.
– nízká, asi 40cm vysoká, semeno drobné, hranaté (hranolovité), výsev duben–květen (snese i pozdnější výsev koncem května), údajně velmi...
– světle hnědé semeno – na zeleninové užití.
- keříčkový typ, lusk žlutý, semeno černé.
– tyčkový fazol, jeho lusk je dlouhý, zelené barvy, semeno žluté.
– odrůda čiroku neznámého původu, kterou dárce označil při zaslání slovy ###„proso je krásné“###.
– s nafialověle zbarvenou latou, výška porostu asi 120cm, zrno barvy hnědé s příměsí žlutých zrn, původ vern-psr. od 2009,
– dříve doporučován jako rostlina odpuzující hryzce; min. od r. 1998. od soukromého dárce,
– pšenice s velkým zrnem a mohutným klasem, velké množství pluch, jařina, výnos nevelký, omezené množství osiva, pův. bot. zahrada tábor.
– starobylý druh pšenice, uváděný z archeologických nálezů. má velmi krátké, kompaktní klasy, je dlouhostébelná.
– tyčková fazole se semeny světle zelenkavé barvy, která je u fazolí nezvyklá a dosti vzácná. květ je bílý, lusky jsou zelené.
- šalotka s cibulemi žluté barvy, u nás v roce 2018 tvořila menší počet cibulek v hnízdě, původně od čtenářky časopisu Doma v záhrade, od 2017.
- česnek pěstovaný na Slovensku u Púchova již v období socialismu, před rokem 1989, pravděpodobně odrůda tehdejšího sortimentu nebo...
Odrůdu nalezl, popsal a nabízel alenor (zahrada patrimoniálních rostlin) a předal gengelu. následuje popis alenoru: nalezený v r.
– (lycopersicon pimpinellifolium?) malé plody (asi velikosti menší třešně), velmi chutné, šťavnaté s typickým rajčatovým aroma.
Zobrazeno 481 - 540 z 733

Nahoru