Gengel z.ú. jako nezisková nevládní organizace usiluje o uchování starých, krajových, rodinných a podobných odrůd jako našeho společného kulturního dědictví. Ve spolupráci s dalšími dobrovolnými uchovateli nabízí Gengel tyto odrůdy veřejnosti.

Užití: kardiosedativum, při bušení srdce, nepravidelnosti srdečního rytmu, i proti angině pectoris. Plodová droga se užívá jako účinné atiepileptikum, uplatňuje se i při léčbě bolestí hlavy psychogenního původu, doléčování otřesu mozku i jiných poruch mozkové činnosti spojených se záchvaty a při mentálních poruchách. Semena se přikládají na reflexní plošky orgánů na chodidlech (a jinde na těle). Sušené rostliny se používají k aranžování.

„peniažky “  

LUN002  

S

Popis

- okrasná dvouletka získaná ze západního Slovenska.
Dárkyně o ní uvedla: „peniažky tie máme tiež veľmi dlho na jednom mieste. Kvitnú fialovo, a po odkvitnutí sa spravia peniažky, ktoré suché olúpem“.
U nás tvoří v prvním roce nižší růžici listů, kvete ve druhém roce pěknými fialovými květy. Květy se po odkvetení promění v ploché, bílé „penízky“. Ty se dají použít jako okrasa, i do suchých vazeb. Oblíbená, nenáročná okrasná rostlina, známá dříve v selských zahrádkách, také pod označením Jidášovy groše, či Jidášovy penízky, podle vzhledu bílých, penízkovitých obalů semen. Pochází ze Staré Turé, od roku 2016.

Uchovatelé

Uchovatel G.E. 374 01

Nabízí.

Podobné odrůdy

Nahoru