Gengel z.ú. jako nezisková nevládní organizace usiluje o uchování starých, krajových, rodinných a podobných odrůd jako našeho společného kulturního dědictví. Ve spolupráci s dalšími dobrovolnými uchovateli nabízí Gengel tyto odrůdy veřejnosti.

Dvouletka, výsev v dubnu, 1. rokem sklizeň listů, 2. rokem kvete a nese semeno; cizosprašná, při maloplošném udržování odrůd a příznivém utváření terénu (mezi odrůdami jsou přirozené či umělé překážky jako keře, stromy, budovy; jsou zde kvetoucí rostliny s bohatou nabídkou květů pro hmyz, porosty jsou napříč směru větru apod.) v okolí ve vzdálenosti nejméně 100–150 m nesmí kvést jiná odrůda. Kříží se i petržel listová s petrželí kořenovou.

„petržel listová Gruzie“  

PET002  

S

Podmínkou je:

-pěstovat pouze pro domácí, nekomerční účely - viz Dohoda o poskytnutí odrůd/druhů

-vypěstovat na semeno, přebytky semen zaslat zpět současně se stručnou zprávou o pěstování - viz Vrácení semen a pěstitelská zpráva

-objednat maximálně 2 balení od jedné odrůdy

Popis

- hladkolistá petržel ke sklizni na nať. Nenáročná odrůda, její list je na rozdíl od našich kadeřavých listových petrželí hladký, podobně jako je tomu u petržele kořenové. Odrůda pochází z Archy Noemovy z Rakouska, zprostředkováno uchovatelem C.I., od 2005.

Uchovatelé

Uchovatel A.H. 561 85 – tuto petržel vždy vysévám jak na záhon, tak do květináče, který umístím na zápraží hned za vchodovými dveřmi, abych pro nať nemusela nikam daleko. Před zimou květináč přesunu mezi okna a petržel tak dává nať po celý rok. Semínka sklízím jen jednou za několik let, když je jistota, že v okolí nekvete žádná jiná odrůda, s níž by se mohla zkřížit. Původ Gengel, pěstuji od r. 2019.
Uchovatel G.E. 374 01

Nabízí.

Podobné odrůdy

Nahoru