Gengel z.ú. jako nezisková nevládní organizace usiluje o uchování starých, krajových, rodinných a podobných odrůd jako našeho společného kulturního dědictví. Ve spolupráci s dalšími dobrovolnými uchovateli nabízí Gengel tyto odrůdy veřejnosti.

Drobná cibule tvořící větší množství cibulek v trsu (lidově množilka, cibule špárková aj.), výsadba brzo na jaře – březen/duben, příp. i podzimní výsadba do půdy ve staré síle, dobře se skladuje.

„Teta tety“  

ALL064  

V

Podmínkou je:

-pěstovat pouze pro domácí, nekomerční účely - viz Dohoda o poskytnutí odrůd/druhů

-vypěstovat na semeno, přebytky semen zaslat zpět současně se stručnou zprávou o pěstování - viz Vrácení semen a pěstitelská zpráva

-objednat maximálně 2 balení od jedné odrůdy

Popis

– krajová šalotka ze sbírky Alenoru.
Původ: Pochází od rodiny Trojákových, darována do sbírky Alenoru (kód Alenoru All 78) dne 12.11.2008. Teta jejich tety ji pěstovala na západním Slovensku, obec Cífer (mezi Trnavou a Sencem), pravděpodobně už v 60. letech. Typický případ migrace slovenského genofondu do Čech: po odsunu Sudetoněmců v 1946, hodně slovenských přistěhovalců obsadilo opuštěné chalupy v celém českém pohraničí a s sebou si přivezli svoje plodiny.
Popis: Skupina větších kulatých (ani podlouhlých ani zploštělých) šalotek (podobně jako odrůda Korch All 56). Vnější suknice rezavé, vnější zdužnatělé šupiny většinou nahoře nafialovělé. Jen výjimečně roste do květu a to za jakýchkoliv podmínek.
Doporučení pro to, aby se cibule nekazily a dobře uchovaly: nehnojit – nezalévat – přezimovat na suchém a chladném (mimo silný mráz) místě, spolupracovat na jejím uchování v různých oblastech. Sázíme co nejdříve na jaře. Viz také Zpravodaj starých odrůd číslo 5/2019.

Uchovatelé

Uchovatel V.C. 756 24 - omezené množství sadby.
Uchovatel G.E. 374 01

Nabízí.

Podobné odrůdy

Nahoru