Gengel z.ú. jako nezisková nevládní organizace usiluje o uchování starých, krajových, rodinných a podobných odrůd jako našeho společného kulturního dědictví. Ve spolupráci s dalšími dobrovolnými uchovateli nabízí Gengel tyto odrůdy veřejnosti.

Drobná cibule tvořící větší množství cibulek v trsu (lidově množilka, cibule špárková aj.), výsadba brzo na jaře – březen/duben, příp. i podzimní výsadba do půdy ve staré síle, dobře se skladuje.

„Korch“  

ALL058  

V

Popis

– odrůda Alenoru, následuje jeho popis: „kultivar neidentifikovaný (all AL56), od sousedky, která ji přivezla v r. 1949 z Podkarpatské Rusi přes Rumunsko do Pošumaví. Větší kulatý hnědočervený typ. Jak známo, malé cibulky dají malý počet velkých, velké velký počet malých cibulí. Podle naší zkušenosti vlhké léto může způsobit hnilobu buď hned v záhonu, nebo při skladování. Při dvou deštivých letech po sobě se u nás tato linie málem ztratila.“ Na Gengelu ji máme od roku 2014, tvoří velké cibule, ale v hnízdě je jen několik málo cibulí. Zasíláme menší počet.

Uchovatelé

Uchovatel A.H. 561 85 – původ Alenor, pěstuji od r. 2014. Cena dle množství.Snažila jsem se ji pěstovat ve smíšené kultuře mezi jahodami, zastínění a vlhčí klima jí ale vůbec nesvědčily, úroda byla o kus menší než v jiných letech; nejvíc se mi osvědčilo využít pro ni okraje záhonů, které nejdříve vysychají, a do středu záhonů pak sázet druhy, které potřebují více vláhy.
Uchovatel G.E. 374 01

Nabízí.

Uchovatel Š.O. 742 35 - vytvoří "hnízdečka" s 5-7 cibulkami většinou o velikosti cibulek 3-4 cm. Je vysoce aromatická. Při včasném sklizení za sucha a dobrém vysušení a uskladní v suchu a temnu vydrží až do června.

Podobné odrůdy

Nahoru