Gengel z.ú. jako nezisková nevládní organizace usiluje o uchování starých, krajových, rodinných a podobných odrůd jako našeho společného kulturního dědictví. Ve spolupráci s dalšími dobrovolnými uchovateli nabízí Gengel tyto odrůdy veřejnosti.

Drobná cibule tvořící větší množství cibulek v trsu (lidově množilka, cibule špárková aj.), výsadba brzo na jaře – březen/duben, příp. i podzimní výsadba do půdy ve staré síle, dobře se skladuje.

„Familiárna“  

ALL075  

V

Popis

- rodinná odrůda šalotky udržovaná na Slovensku již od roku 1947. Původně přinesena po druhé světové válce rumunskými Slováky z Bukoviny. Pěstována je v okrese Rimavská Sobota a Levice. Cibulky jsou větší, se žlutohnědou slupkou, po oloupání je barva lehce nafialovělá.
Dárkyně odrůdy o cibulce uvedla: ...v rodine ju pestujeme viac ako 70 rokov, od prababky až po pravnukov. Môžem povedat', že sa z nej stala rodinná odroda. História: Je to stará odroda, ktorú pestovala už moja prababka, babka, vlastne celá rodina z maminkinej strany. Jedávala som ju už ako dieťa, keď som prišla na prázdniny na dedinu. Voláme ju ,,familiárna cibuľka", pôvodný názov je neznámy. Na Slovensko ju priniesla moja prababka, pri návrate rumunských Slovákov z rumunskej Bukoviny - Poiana Micului v roku 1947. Odvtedy prešla záhradkami aj rôznych susedov a známych, ktorým cibul'ky darovali. Dnes ich pestuje pravdepodobne len naša rodina.
Opis: Jeden trs zvykne mať 3-9 cibuliek. Sadí sa na jar v čase ako iné cibule. Zaujímavé je, že ak sa sadí väčšia cibuľka, v trse narastú malé cibul'ky vo väčšom počte, ak malé, narastú väčšie cibul'ky, ale v menšom množstve. Sadím ju v riadku 15 - 20 cm od seba. Celá cibul'ka je jemne fialovej farby. Chuť je sladko štipľavá, skladovatel'nosť je dlhšia ako pri normálnej cibuli, na jar, keď ostatná cibul'a už prakticky nie je, používame v kuchyni familiárnu. Je vhodná na jedenie za surova, do šalátov, aj ako jednohubky, tiež je výborná zaváraná ako uhorky, skúsila som ju aj fermentovať, je výborná sladká bez štiplavosti. Na varenie ju nepoužívam, kým je iná cibuľa. Ak s ňou varím, tak hlavne s mäsom, dusenou zeleninou, ryžou.
Náš obľúbený recept: Šalát, ktorý robíme kedykol'vek a hodí sa ku každému slanému jedlu. Nakrájané paradajky, cibul'a šalotka (alebo obyčajná), nasekaná čerstvá bazalka, sol' podľa chuti. Všetko zmiešam v mise, nechám chvíl'u postáť, aby zelenina pustila šťavu. Je to mňamka.

Od soukromé dárkyně, od roku 2022.

Uchovatelé

Uchovatel G.E. 374 01

Nabízí.

Podobné odrůdy

Nahoru