Gengel z.ú. jako nezisková nevládní organizace usiluje o uchování starých, krajových, rodinných a podobných odrůd jako našeho společného kulturního dědictví. Ve spolupráci s dalšími dobrovolnými uchovateli nabízí Gengel tyto odrůdy veřejnosti.

Brambory několik týdnů před výsadbou narašíme či naklíčíme na světle, abychom urychlili vegetaci. Zasílají se hlízy! U starých odrůd s hluboce zanořenými očky zvolíme vhodný typ kuchyňské úpravy (např. vaření na loupačku), případně počítáme s pracnějším loupáním syrových hlíz oproti současným moderním odrůdám, jež jsou téměř hladké (s velmi mělkými očky). Moučnaté odrůdy s vyšším obsahem škrobu využijeme zejména na přípravu kaší, bramborového těsta na bramborové knedlíky a další tradiční pokrmy. U bezvirózní sadby lze doporučit pokusit se dostupnými domácími opatřeními, včetně výběru, omezit zamoření hlíz virózami, např. volbou vhodné lokality (sadbové oblasti), prostorovou izolací (větší vzdáleností) od jiného porostu brambor, zakrytím netkanou textilií apod. (Původ 1): soukromý biopěstitel z Německa, (Původ 2): Valašské museum v přírodě, Rožnov pod Radh., (Původ 3): Genová banka bramboru in vitro, VÚ bramborářský Havl. Brod (tyto odrůdy získány jako bezvirózní sadba ze skleníku).

„Ufúľance“  

SOL025  

V

Podmínkou je:

-pěstovat pouze pro domácí, nekomerční účely - viz Dohoda o poskytnutí odrůd/druhů

-vypěstovat na semeno, přebytky semen zaslat zpět současně se stručnou zprávou o pěstování - viz Vrácení semen a pěstitelská zpráva

-objednat maximálně 2 balení od jedné odrůdy

Popis

stará nebo krajová odrůda brambor ze Slovenska.
Dárce uvedl : „.. voláme ich Ufúľance (UFÚĽANCE). Kedysi dosť rozšírená odroda. Dnes ju pestujú len zriedka. Odroda so stabilným výnosom, všestranne použiteľná. Jediná chyba je, že plody při nestabilnom počasí pukajú. Tento rok sú vynimočne hladké, pretože neboli až tak veľké výkyvy počasia.“
Odrůda je v rodině dárce udržována po několik generací. Ufúľaný znamená v nářečí totéž jako špinavý. Hlízy jsou kulovité až kulovitooválné, jejich slupka červenofialová. Odrůda u nás v roce 2022 rostla bujně, rostliny byly vitální, vysoké, zdravé. Nať je zelená, se zřetelným nádechem červenofialové barvy na stonku a řapících listů (způsobené barvivy antokyany). Hlízy byly vyrovnané, hladké, jen velmi málo mělo dárcem uváděnou prasklinu na povrchu. Získáno od soukromého dárce ze Slovenska roku 2021.

Uchovatelé

Uchovatel G.E. 374 01

Nabízí.

Podobné odrůdy

Nahoru