Brambory několik týdnů před výsadbou narašíme či naklíčíme na světle, abychom urychlili vegetaci. Zasílají se hlízy! U starých odrůd s hluboce zanořenými očky zvolíme vhodný typ kuchyňské úpravy (např. vaření na loupačku), případně počítáme s pracnějším loupáním syrových hlíz oproti současným moderním odrůdám, jež jsou téměř hladké (s velmi mělk...
Brambory několik týdnů před výsadbou narašíme či naklíčíme na světle, abychom urychlili vegetaci. Zasílají se hlízy! U starých odrůd s hluboce zanořenými očky zvolíme vhodný typ kuchyňské úpravy (např. vaření na loupačku), případně počítáme s pracnějším loupáním syrových hlíz oproti současným moderním odrůdám, jež jsou téměř hladké (s velmi mělkými očky). Moučnaté odrůdy s vyšším obsahem škrobu využijeme zejména na přípravu kaší, bramborového těsta na bramborové knedlíky a další tradiční pokrmy. U bezvirózní sadby lze doporučit pokusit se dostupnými domácími opatřeními, včetně výběru, omezit zamoření hlíz virózami, např. volbou vhodné lokality (sadbové oblasti), prostorovou izolací (větší vzdáleností) od jiného porostu brambor, zakrytím netkanou textilií apod. (Původ 1): soukromý biopěstitel z Německa, (Původ 2): Valašské museum v přírodě, Rožnov pod Radh., (Původ 3): Genová banka bramboru in vitro, VÚ bramborářský Havl. Brod (tyto odrůdy získány jako bezvirózní sadba ze skleníku).
Číst dál