Gengel z.ú. jako nezisková nevládní organizace usiluje o uchování starých, krajových, rodinných a podobných odrůd jako našeho společného kulturního dědictví. Ve spolupráci s dalšími dobrovolnými uchovateli nabízí Gengel tyto odrůdy veřejnosti.

Fazol keříčkový   Phaseolus vulgaris var. nanus

Fazol keříčkový
Fazole jsou samosprašné, různé odrůdy nedáváme ale vedle sebe, proložíme alespoň záhonem jiného druhu, výsev poč. května (v chladných polohách po ledových mužích). Okopáváme, při poslední okopávce rostliny přihrneme jako prevenci vyvracení. Na semeno bereme zdravé, dobře vyvinuté rostliny, u keříčkových odrůd jen skutečně nízké (keříčkové, které...
Fazole jsou samosprašné, různé odrůdy nedáváme ale vedle sebe, proložíme alespoň záhonem jiného druhu, výsev poč. května (v chladných polohách po ledových mužích). Okopáváme, při poslední okopávce rostliny přihrneme jako prevenci vyvracení. Na semeno bereme zdravé, dobře vyvinuté rostliny, u keříčkových odrůd jen skutečně nízké (keříčkové, které nejeví dlouživý, popínavý růst)! Bez výběru se jinak původně keříčkové odrůdy stávají postupně polopopínavé až popínavé – což je původní podoba fazole – liány! Sklízí se, když jsou lusky zcela suché a zrno dostalo svou charakteristickou barvu, je tvrdé, rostliny jsou v té době už bezlisté. Z rostlin na semeno neotrháváme lusky na konzum. Při sklizni celé rostliny vytrháme a necháme doschnout na sušácích nebo pod střechou na vzdušném místě. Malá množství luštíme nejlépe ručně, větší množství vymlátíme např. v pytli. Některé odrůdy fazolí jsou popsány velmi stručně a s otazníky, nadšeným pěstitelům, kteří by chtěli pomoci s jejich podrobnějším popisem (např. výška rostlin, barva květu, ranost, přítomnost vláken v luscích apod.) a nebojí se trochy evidence – průběžných záznamů během sezóny – můžeme zaslat „fazolový dotazník“ k zachycení těchto informací.
Číst dál
na stránku
– stará nebo krajová odrůda, bílé semeno, polopopínavý růst, původ genobanka olomouc.
– stará nebo krajová odrůda, bílé semeno, polopopínavý růst, původ genobanka olomouc.
– keříčková odrůda s černobílým semenem v kresbě půl semena černé, půl semena bílé barvy připomínající monádu.
– oválné semeno, keříčková odrůda získaná prostřednictvím pěstitele-uchovatele a.l. z francie (firma dobré zrno), snad česká odrůda?
– stará odrůda, semeno protáhlé, válečkovité, barva fialovo-bílá, pěkná. od 1995, původ genobanka olomouc.
- stará nebo krajová odrůda, bílé semeno, válečkovitého, protáhlého tvaru, s dvěma malými hnědými skvrnkami u pupku, keříčkový vzrůst, od...
- stará nebo krajová odrůda, malé bílé semeno (=perličky), polopopínavý růst, původ genobanka olomouc, od 2006.
- stará česká keříčková odrůda, bílá semena, na lusky. původ: genová banka olomouc, od 1995.
– stará německá (západoevropská odrůda?
- stará odrůda, zeleninová, na lusky, které jsou křehké, chutné, barvy žluté.
– větší hnědá semena, pův.
- rodinná odrůda, semeno obdoba Vojákových, avšak černá o něco menší kresba, na zrno (tradičně vařená polévka), dobře vařivá chutná odrůda,...
-keříčková, semen kresbou podobná odrůdě markušovce?, od 2012,
– od r. 2012, původ alter nativa, vzhled semen podobný staré odrůdě ‚máslová královna‘.
– rodinná odrůda keříčkové fazole z jižní moravy, pěstovaná původní uchovatelkou asi 50 let a pocházející od její maminky.
– rodinná odrůda keříčkové fazole z jižní moravy, pěstovaná původní uchovatelkou asi 50 let a pocházející od její maminky.
- krajový fazol ze slovácka, směs dvou odrůd?, žlutohnědé, oválné, původ z lokálního tržiště z pol. 90. let 20.stol (1995).
– krajový ? ze slovácka, původ z lokálního tržiště z pol. 90. let 20. stol.
– keříčková odrůda získaná z jižní moravy.
- odrůda z oblasti bílých karpat, krajová ?, u nás polopínavá, u jiného uchovatele keříčkový vzrůst, od pěstitele - uchovatele h.v., kolem r.
– keříčková fazole s kresbou ve tvaru lidské postavy na bílém semeni, obdoba jiných „vojákových“, „andělských“ apod.
– kultivar neidentifikovaný (pha al26), nejistý původ (možná ze slovenska), od starší pěstitelky z frymburka, přistěhovalé ze slovenska.
– semena béžová s fialovými skvrnami, snadno se kříží s jinými odrůdami, z moravskoslovenského pomezí, některé lusky žíhané
– z Ukrajiny (ves Mykolaivka), kresba postavy na semeni tvarově podobná jako u odrůdy „Vojákové“ – zde „čelověk“, barva červenohnědá, v...
– stará rodinná odrůda. pěstovala ji už babička dárce, který si ji pamatuje poprvé z prázdnin někdy kolem roku 1960.
- odrůda je keříčková až polopopínavá, semeno je větší, bílé, se stříkanými černými fleky, připomínající zbarvením psí plemeno Dalmatin...
– rodinná odrůda keříčkové fazole ze slovenska. dárkyně o ní napsala…: ###„nedávno sa mi dostal do rúk mesačník doma v záhrade.
- keříčková odrůda se žlutými lusky používanými jako zelenina. semeno je drobné, černé, protáhlého tvaru, vzrůst rostlin keříčkový.
+++- keříčkové fazole, rodinná odrůda z jihovýchodní moravy.+++ ***fazole stejného typu jako„vojákové“, avšak kresba je více červené barvy.
– stará keříčková odrůda původem z nizozemska. ***název znamená v překladu asi groningenská žlutá.
+++- krajová odrůda ze severního slovenska.+++ ***dárce o ní uvádí: ###„v našej obci sa pestuje od nepamäti.
– keříčková, dlouhé černé semeno, dlouhý zelený lusk (na lusky ?), původ od trhovkyně na zelném trhu v brně (vlastní pojmenování odrůdy).
– keříčková fazole. dárkyně o ní napsala: ###„Žltostruká odroda. sadí sa po 1 zrnku do jamky vzdialenej 12-15 cm.
– kultivar neidentifikovaný (pha al25), od soukromé pěstitelky, jejíž rodina jej pěstovala v západním slovensku v obci cífer před r.
– keříčkové fazole pěstované na semeno, semena připomínají černostrakaté plemeno krav. odrůda dává slušné výnosy, ale vyžaduje více slunce.
– keříčková odrůda, černé semeno, lusk je zelený. použití na suchá semena, možná jde využít i na lusk jako zelenina.
– keříčková, ze slovenské vsi Markušovce, semeno černobílé, jakoby stříkané, květ světle fialový, použití dle dárce jako luštěnina, od...
– keříčková, pochází z lokálního tržiště, ze slovácka, středně velké žlutohnědé fazole, na lusky? nebo jako luštěnina, před 1997.
– slovácko, z lokálního tržiště, drobné fazole černé barvy, lusk žlutý – na lusky?
– keříčková odrůda, žlutý lusk, dobře použitelné na zeleno, od pěstitele z německa – tamní patrimoniální sorta.
– na sklizeň zelených nezralých lusků, lusky světle žluté barvy, rostliny středního vzrůstu, výška asi 50–60 cm, semeno růžové až tmavě...
- +++keříčková odrůda na sklizeň zelených lusků.
– keříčková odrůda získaná z jižní moravy. lusk je zelený, kratší, rovný, s dlouhou špičkou, obsahuje jen několik semen.
– vyšší keříčkový či nižší tyčkový fazol, v němčině označovaný jako „strauchbohnentyp“.
– odrůda s bílým semenem a červenou kresbou lidské postavy („paňáčkem“) získaná od soukr. pěstitelky z kvasic, snad krajová nebo stará?
– stará odrůda z Německa, z údolí řeky Naab (přítok Dunaje); nízký asi 40 cm vysoký keřík, semeno bílé, lusky žluté, ke konzumu zeleninových...
– vzhledově stejná jako „blatný i“, lusk má vlákno, z moravskoslovenského pomezí.
– vysoká 50–60 cm, nepotřebuje oporu – rostliny se vzájemně proplétají a drží; drobné, bílé oválné fazole, z moravskoslovenského pomezí,...
– světle hnědé semeno – na zeleninové užití.
- keříčkový typ, lusk žlutý, semeno černé.
– tyčkový fazol, jeho lusk je dlouhý, zelené barvy, semeno žluté.
– krajová z východní moravy (kolem uh. brodu); květ bílerůžový, lusk s vláknem, snadno vařivé (uvařené asi za 1 a čtvrt hodiny).
– vyšší keříčková až polopínavá odrůda fazole pocházející z jižní moravy (vracov).
- keříčková, se žlutým jemným luskem, plodná odrůda, poměrně raná, při řidším výsevu jsou rostliny mohutné a křehké, doporučuje se zpevnit...
– rodinná odrůda, žlutohnědé semeno, na zrno. od 1999?
+++rodinná odrůda z jižní moravy. +++ *** zrno je dosti velké, bílé, stříkané červeně, pěkné. keříky jsou vzrůstné, zdravé.
– keříčkové fazole vysoké asi 40 cm. semeno dosti velké, hnědé barvy.
+++- rodinná odrůda keříčkových fazolí+++ získaná z jižní moravy.
- dárce zakoupil odrůdu na trhu v tbilisi, gruzie, v roce 2012.
– keříčkový, strakaté semeno.
Zobrazeno 1 - 60 z 72

Nahoru