Gengel z.ú. jako nezisková nevládní organizace usiluje o uchování starých, krajových, rodinných a podobných odrůd jako našeho společného kulturního dědictví. Ve spolupráci s dalšími dobrovolnými uchovateli nabízí Gengel tyto odrůdy veřejnosti.

Jednoletý, zprav. předpěstujeme a vysazujeme sazenice, pro dobrý vývin hlávek potřebuje dostatek vody; samosprašný, různé odrůdy ale proložíme alespoň jedním záhonem jiného druhu. Na osivo bereme semeno z několika vybraných, dobře vyvinutých, zdravých, odrůdově typických hlávek. Semeno sbíráme v malém doma buď postupným otrháváním zralých částí (otevře se květ do podoby bílého chmýří, které prsty vytrháváme), nebo sklidíme celé rostliny a necháme je dojít zavěšené pod střechou. Suché vytřeme, vyčistíme na sítech, vyfoukáme.

„Salát dědy Švejdy“  

LAC020  

S

Popis

- rodinná odrůda salátu dubáčku.
Listy jsou svěže zelené, typického dubáčkového tvaru, hlávka střední až velká, semeno je bílé barvy. Lze sklízet postupně, otrháváním jednotlivých listů nebo jednorázově seřezáním celé hlávky. Nenáročná odrůda, u nás šla později do květu, což je výhodné pro delší doby sklizně do kuchyně ale poněkud to opožďovalo zrání na semeno. Pro semenaření proto doporučujeme včas předpěstovat, vysazovat ven na záhon již brzy, aby sklizeň osiva proběhla pokud možno ještě za teplých, sušších dnů (za vlhkého počasí koncem léta může semeno začít plesnivět).
Salát získán od uchovatelky P.J.M 378 07 s informací: „pěstoval ho můj děda (nevím přesně odkdy, ale bude to cca 30 let), kde ho získal to nevím. Od té doby si předávali semínka přes plot s sousedem podle toho, komu se podařilo vypěstovat semínka. Od souseda jsem ho pak získala v roce 2013 (spolu s vyprávěním, že je do mého dědy).“ od 2015.

Uchovatelé

Uchovatel G.E. 374 01

Nabízí.

Podobné odrůdy

Nahoru