Gengel z.ú. jako nezisková nevládní organizace usiluje o uchování starých, krajových, rodinných a podobných odrůd jako našeho společného kulturního dědictví. Ve spolupráci s dalšími dobrovolnými uchovateli nabízí Gengel tyto odrůdy veřejnosti.
Cílem je, aby se s nimi veřejnost mohla seznámit, pěstovat je, využívat jejich plodů i je semenařit a uchovávat, a přijmout tak svou odpovědnost za jejich další osud. Abychom společně tyto odrůdy, které vytvořily a nám nezištně předaly předchozí generace, dnes pěstovali, pečovali o ně a opět je stejně tak předali pokolením, které přijdou po nás.
Gengel z.ú. jako nezisková nevládní organizace usiluje o uchování starých, krajových, rodinných a podobných odrůd jako našeho společného kulturního dědictví. Ve spolupráci s dalšími dobrovolnými uchovateli nabízí Gengel tyto odrůdy veřejnosti.
– tyčková rodinná odrůda ze západních Čech. Vytváří dlouhé, žluté lusky, vhodné na zeleninové použití. Vyzkoušeli jsme je, byly výborné ve smetanové polévce. Dárkyně o odrůdě uvedla: „S touto fazolí jsem se poprvé setkala v roce 1970 v rodině mého muže, kdy jsem se provdala. V rodině Štenglů od Horažďovic se tato fazole pěstovala určitě již několik roků dříve a byla velkou pochoutkou. K vaření se výhradně používá fazolový lusk, který je žlutý asi 20 cm dlouhý, výborné jemné chuti po šparglu. Lusk se sklízí nepřezrálý a odstraňuje se z něj blanka. Recept na zapečené fazolové lusky s mletým masem: nakrájené fazolové lusky lehce podusíme. V dalším hrnci podusíme na cibulce mleté maso. Na vymazaný pekáč dáme vrstvu mletého podušeného masa a jako další vrstvu podušené fazole. Zapečeme a zalijeme smetanou s vejci (smetana stačí 12%, nebo lepší mléko, do toho rozkvedláme tak 3 vejce). Na vrchní zálivku přidávám na ochucení nakrájenou saturejku. Záleží na vaší chuti. Jako přílohu podávám brambor. Šparglové fazolové lusky lze použít na polévky kulajdu nebo frankfurtskou. Výborný je na smetanovou omáčku na paprice“. Od čtenářky časopisu Receptář, od roku 2017.