Gengel z.ú. jako nezisková nevládní organizace usiluje o uchování starých, krajových, rodinných a podobných odrůd jako našeho společného kulturního dědictví. Ve spolupráci s dalšími dobrovolnými uchovateli nabízí Gengel tyto odrůdy veřejnosti.
Cílem je, aby se s nimi veřejnost mohla seznámit, pěstovat je, využívat jejich plodů i je semenařit a uchovávat, a přijmout tak svou odpovědnost za jejich další osud. Abychom společně tyto odrůdy, které vytvořily a nám nezištně předaly předchozí generace, dnes pěstovali, pečovali o ně a opět je stejně tak předali pokolením, které přijdou po nás.
Gengel z.ú. jako nezisková nevládní organizace usiluje o uchování starých, krajových, rodinných a podobných odrůd jako našeho společného kulturního dědictví. Ve spolupráci s dalšími dobrovolnými uchovateli nabízí Gengel tyto odrůdy veřejnosti.
Semeno ploché, čtyřhranné, vyžaduje oporu jako hrách, výsev 4(–5), sklizeň 7–8, odolný suchu, nezralá semena jsou jedlá podobně jako zelený hrášek, suchá se vaří jako luštěnina (použití např. do polévek) – údajně méně nadýmá než jiné luštěniny, květ bílý nebo bílomodrý. Pěstovat jako cizosprašnou plodinu (nutná prostorová nebo technická izolace). Je dosti vysoký, asi 1–1,5 m a vyžaduje vhodnou oporu.
– krajový, z Budmeric u Bratislavy, suché semeno se používá jako luštěnina na kaše a polévky. Tradičně se pojídal za mlada i syrový, podobně jako nezralý zahradní hrášek (konzum zasyrova u hrachoru se nyní z hlediska možného obsahu neurotoxinu nedoporučuje či se před ním varuje; při dlouhodobém pojídání většího množství nezralých semen by mohl způsobit otravy). V teplých oblastech možný i časný výsev (konec března), v gengelských podmínkách sejeme až koncem dubna nebo počátkem května. Recept na hrachorovou kaši: Přes noc namočený hrachor uvařit, přecedit, přepasírovat přes síto, možno osolit, pokapat slunečnicovým olejem, ochutit rozetřeným česnekem, možno i kmínem. Dle potřeby rozředit hrachorovým vývarem (soj.ml.), pomíchat, posypat opraženou cibulkou. Od uchovatelky M.L. SK-985 07 od roku 2002.