Gengel z.ú. jako nezisková nevládní organizace usiluje o uchování starých, krajových, rodinných a podobných odrůd jako našeho společného kulturního dědictví. Ve spolupráci s dalšími dobrovolnými uchovateli nabízí Gengel tyto odrůdy veřejnosti.
Cílem je, aby se s nimi veřejnost mohla seznámit, pěstovat je, využívat jejich plodů i je semenařit a uchovávat, a přijmout tak svou odpovědnost za jejich další osud. Abychom společně tyto odrůdy, které vytvořily a nám nezištně předaly předchozí generace, dnes pěstovali, pečovali o ně a opět je stejně tak předali pokolením, které přijdou po nás.
Gengel z.ú. jako nezisková nevládní organizace usiluje o uchování starých, krajových, rodinných a podobných odrůd jako našeho společného kulturního dědictví. Ve spolupráci s dalšími dobrovolnými uchovateli nabízí Gengel tyto odrůdy veřejnosti.
Semeno ploché, čtyřhranné, vyžaduje oporu jako hrách, výsev 4(–5), sklizeň 7–8, odolný suchu, nezralá semena jsou jedlá podobně jako zelený hrášek, suchá se vaří jako luštěnina (použití např. do polévek) – údajně méně nadýmá než jiné luštěniny, květ bílý nebo bílomodrý. Pěstovat jako cizosprašnou plodinu (nutná prostorová nebo technická izolace). Je dosti vysoký, asi 1–1,5 m a vyžaduje vhodnou oporu.
– tradiční, krajová odrůda hrachoru setého, na Slovensku lidově označována jako cícer, pocházející z Čachtíc. Dárce o ní uvedl: „posielam Vám cícer z Čachtíc, kde sa pestuje čo ja viem už vyše sto rokov, preto našu obec voľajú „cíceráci“. Mám už 62 rokov a už moja stará mama ako dieťa si pamatala, že ho pestovali. Eště teraz v obci je niekoĺko pestovateľov tejto odrody. Recept na cícerovú kašu: Večer namočíme asi ? kg cíceru, na druhý deň dáme variť spolu s údeným mäsom. Mäkké mäso pokrájame na plátky, cícer scedíme a pomelieme, na mäkko uvarené zemiaky (3-4) rozmiagame na kašu, zmiešame s cícerom a trochou masti (masla). Dochutíme soľou, korením, trochou majoránky a pretlačeným cesnakom podľa chuti. Podávať s kyselou uhorkou. Namieto mäsa možete opiecť špekačku, salámu. Uhorku nahradit opečenou cibuľkou. Kaša sa dá jesť aj natretá na chlieb a posypať opraženou cibuľkou. Dobrú chuť“. Od soukromého dárce ze Slovenska, získáno prostřednictvím časopisu Doma v záhrade, od 2016.