Gengel z.ú. jako nezisková nevládní organizace usiluje o uchování starých, krajových, rodinných a podobných odrůd jako našeho společného kulturního dědictví. Ve spolupráci s dalšími dobrovolnými uchovateli nabízí Gengel tyto odrůdy veřejnosti.
Cílem je, aby se s nimi veřejnost mohla seznámit, pěstovat je, využívat jejich plodů i je semenařit a uchovávat, a přijmout tak svou odpovědnost za jejich další osud. Abychom společně tyto odrůdy, které vytvořily a nám nezištně předaly předchozí generace, dnes pěstovali, pečovali o ně a opět je stejně tak předali pokolením, které přijdou po nás.
Gengel z.ú. jako nezisková nevládní organizace usiluje o uchování starých, krajových, rodinných a podobných odrůd jako našeho společného kulturního dědictví. Ve spolupráci s dalšími dobrovolnými uchovateli nabízí Gengel tyto odrůdy veřejnosti.
– botanicky dvouleté, 1. rokem hlávka, 2. rokem kvete, semenaření je velmi obtížné; zelí je cizosprašné, při maloplošném udržování odrůd a příznivém utváření terénu (mezi odrůdami jsou přirozené či umělé překážky jako keře, stromy, budovy; jsou zde kvetoucí rostliny s bohatou nabídkou květů pro hmyz, porosty jsou napříč směru větru apod.) v okolí ve vzdálenosti 150m nesmí kvést jiná odrůda druhu Brassica oleracea, tj. např. zelí, kapusty, kedlubny, růžičkové kapusty apod. Na semeno přezimujeme vybrané celé rostliny s pěknými hlávkami (vyrýt i s kořeny a založit do sklepa nebo do půdy venku – zahrnout hlínou) nebo jen vybrané košťály (jež nesly pěkné hlávky) s kořeny (hlávku seříznout výše). Na semeno sejeme později (květen/červen) a druhým rokem vysazujeme přezimované rostliny záhy (březen/duben) ven o něco hlouběji, než rostly (prevence vyvracení). Sběr semen – viz tuřín.
– stará odrůda bílého zelí ze západních Čech (Křimice u Plzně), má dlouhou vegetační dobu (pozdní zelí) a dříve se používala na přípravu kyselého zelí. Hlávka je špičatá až téměř vejčitá, řidší („méně tvrdá“), olistění bohaté, vnější listy tmavší barvy. Košťál je vysoký až velmi vysoký, mohutný, silný, ztluštělý v horní části, u některých rostlin až kyjovitého tvaru. Kromě chutného zelí můžeme využít i velký košťál – rozsekaný např. na přípravu dobrého zeleninového vývaru. Vařená dužina košťálu pak svou chutí dosti připomíná vařený kedluben; původ genobanka Olomouc. Od r. 2006,