Gengel z.ú. jako nezisková nevládní organizace usiluje o uchování starých, krajových, rodinných a podobných odrůd jako našeho společného kulturního dědictví. Ve spolupráci s dalšími dobrovolnými uchovateli nabízí Gengel tyto odrůdy veřejnosti.
Cílem je, aby se s nimi veřejnost mohla seznámit, pěstovat je, využívat jejich plodů i je semenařit a uchovávat, a přijmout tak svou odpovědnost za jejich další osud. Abychom společně tyto odrůdy, které vytvořily a nám nezištně předaly předchozí generace, dnes pěstovali, pečovali o ně a opět je stejně tak předali pokolením, které přijdou po nás.
Gengel z.ú. jako nezisková nevládní organizace usiluje o uchování starých, krajových, rodinných a podobných odrůd jako našeho společného kulturního dědictví. Ve spolupráci s dalšími dobrovolnými uchovateli nabízí Gengel tyto odrůdy veřejnosti.
– botanicky dvouleté, 1. rokem hlávka, 2. rokem kvete, semenaření je velmi obtížné; zelí je cizosprašné, při maloplošném udržování odrůd a příznivém utváření terénu (mezi odrůdami jsou přirozené či umělé překážky jako keře, stromy, budovy; jsou zde kvetoucí rostliny s bohatou nabídkou květů pro hmyz, porosty jsou napříč směru větru apod.) v okolí ve vzdálenosti 150m nesmí kvést jiná odrůda druhu Brassica oleracea, tj. např. zelí, kapusty, kedlubny, růžičkové kapusty apod. Na semeno přezimujeme vybrané celé rostliny s pěknými hlávkami (vyrýt i s kořeny a založit do sklepa nebo do půdy venku – zahrnout hlínou) nebo jen vybrané košťály (jež nesly pěkné hlávky) s kořeny (hlávku seříznout výše). Na semeno sejeme později (květen/červen) a druhým rokem vysazujeme přezimované rostliny záhy (březen/duben) ven o něco hlouběji, než rostly (prevence vyvracení). Sběr semen – viz tuřín.
-krajové zelí ze severního Slovenska (kapusta Krajová zo Spiša). Dárce o něm napsal: „Rastliny sú dosť vysoké, hlávky veľké až velmi veľké, niektoré su guľovité, iné trochu ploché, svetlejšie, trochu redšie, hlúb vysoký, hrubý, na niektorých rastlinách hrubý ako fľaša...Upotrebenie za surova, na nakladanie do suda, kapustníky, holubce (z varenej,alebo kvasenej hlávky čo kysla v sude s nastrúhanou kapustou.“ Odrůda se nám v gengelském pěstování osvědčila, byla nenáročná, vytvořila pěkné hlávky a i dobře přezimovala. Od soukromého dárce, od roku 2016.