Popis
- rodinná odrůda rybízu pěstovaná více než 50 let na Valašsku. Keř má zdravý růst, je odolný, bobule jsou růžové barvy. Je vděčný za občasné přihnojení kompostem a ostřihání starých větví. V domácnosti se používá na přímý konzum, na pečení buchet na plechu i na výrobu marmelády/džemu ve směsi s červeným rybízem. Podle srovnání v zahradě patrimoniálních odrůd Alenoru, kde se věnují sběru a srovnávání starých a krajových odrůd rybízu, se u Růžového před okny jedná o starou odrůdu Holandský růžový, známou již v 19. století. Přesněji jde o jeden z jejích klonů, t.j. vegetativně množených podob. Oproti jiným klasickým odrůdám růžových rybízů, kterých je ostatně málo (‘Gloire des Sablons‘ /česky občas ‘Perlový Žíhaný‘/ a jeho možný dvojník ‘Šampaňský Růžový‘, holandský ‘Rosalinn‘ a jeho rakouský dvojník ‘Karintský Růžový‘ /oba mutace od ‚Heros‘/) se ‘Holandský Růžový‘ od nich liší mimo jiné znaky na hroznu a rybízových bobulích. Krásně viditelný rozdíl je pokožka jader: je u této sorty růžová, často i sytě, natolik, že hlavní růžové vybarvení není ve slupce a vůbec ne v dužině, ale jsou to růžová jádra viditelná jako lampičky v průhledné bobuli. Z praktického kuchařského pohledu je zajímavé, že ‘Holandský růžový‘ je jediný růžový rybíz, který ztuhne do želé jako červené rybízy bez dodatku pektinu, zatímco ostatní růžové jako všechny bílé neztuhnou. Tato vlastnost byla na zahradě Alenoru zjištěna u jiného klonu ‘Holanského růžového‘ (klon Alenor riru 62 od švýcarské organizace Pro specie rara). Omezené množství, zasíláme 1 zakořeněný řízek.