Gengel z.ú. jako nezisková nevládní organizace usiluje o uchování starých, krajových, rodinných a podobných odrůd jako našeho společného kulturního dědictví. Ve spolupráci s dalšími dobrovolnými uchovateli nabízí Gengel tyto odrůdy veřejnosti.

ovoce 


Angrešty
– odrůdy odolné padlí, vhodné k pěstování bez postřiků. Keř nebo stromek Cena a tvar aktuálně na www.stareodrudy.org
Jabloně a hrušně...
– v prodeji na jaře a na podzim, kontejnerované rostliny pak celoročně. Podrobný seznam je na www.stareodrudy.org, největší výběr je na podzim, bývá aktualizován začátkem října. Bude se jednat zřejmě o cca 20–30 starých odrůd jabloní a 10 starých odrůd hrušní.Většina odrůd jabloní a hrušní bude na podzim 2015 zřejmě ve tvaru dvouletý špičák, čtvrtkmen (polokmen).Všechny jabloně a hrušně jsou roubovány na semenných podnožích, hodí se proto dobře pro pěstování ve tvaru polokmen či vysokokmen. Ceny jsou orientační, i u všech dalších druhů ovocných dřevin, aktuální stav nutno ověřit na internetových stránkách. Cena: Jednoletý špičák – (cca 1m) – 95 Kč Dvouletý špičák – ( cca 1,3m a více) – 115 Kč Čtvrtkmen – 165 Kč, polokmen – 180 Kč.
Rybízy červené a bílé
Popis Alenoru (zahrada patrimoniálních rostlin): Sbíráme předválečné linie nejen ze sudetských rozvalin, asi 80 klonů je zatím ve fázi přepěstování a určování. Zároveň vděčíme různým genovým bankám (šlechtitelské stanice Velké Losiny, Bojnice a Holovousy, švýcarské sdružení Pro Specie Rara, USDA Corvallis, vysoká škola Obstwein Klosterneuburg) za porovnávací sbírku známých kultivarů. Pěstujeme ji zvlášť, mimo oběh, pro postupné biometrické určení neznámých linií ze Šumavy, protože bývalí znalci starých rybízů jsou „na onom světě“. Od r. 2014 státní genová banka VŠUOH Holovousy přebírá na uchování nejzajímavější linie: prozatím z kultivarů ‚Holandský Červený‘, ‚Rondom‘, ‚Gabreta‘ a ‚Pernette‘. Rybízy jsou cizosprašné, pro zachování odrůd se množí pouze vegetativně. Zasíláme jedno–tříleté zakořeněné sazenice (z řízkování nebo hřížení). Zatím předběžná nabídka, podle stavu určování.

Nahoru