Gengel z.ú. jako nezisková nevládní organizace usiluje o uchování starých, krajových, rodinných a podobných odrůd jako našeho společného kulturního dědictví. Ve spolupráci s dalšími dobrovolnými uchovateli nabízí Gengel tyto odrůdy veřejnosti.

Tradiční zelenina i léčivka rolnických zahrádek a míst, kde se pohyboval dobytek („dusíkomilný druh“). Mladé listy přidáváme do jarních divokých salátů, polévky, dušené i restované zeleniny, připravujeme jako špenát, starší listy hořknou, květní výhonky krátce povaříme v osolené vodě a jíme jako chřest. Je vytrvalý, nevyžaduje prakticky péči, občas okopávku, snese i polostín, výsev jaro (duben) nebo podzim (září), někdy dlouho a obtížně klíčí, možný je i vegetativní způsob množení dělením trsu.

„merlík všedobr“  

CHE006  

S

Podmínkou je:

-pěstovat pouze pro domácí, nekomerční účely - viz Dohoda o poskytnutí odrůd/druhů

-vypěstovat na semeno, přebytky semen zaslat zpět současně se stručnou zprávou o pěstování - viz Vrácení semen a pěstitelská zpráva

-objednat maximálně 2 balení od jedné odrůdy

Popis

- vytrvalý druh, sloužil dříve jako zelenina i léčivka (listy na zatvrdliny, rozpukanou kůži a podobné rány). Vysoký obsah vitaminů, léčivka rolnických zahrádek, dříve častý výskyt tam, kde se pohyboval dobytek (“dusíkomilný druh“). Listy lze připravovat tepelně upravené jako špenát (v chuti o něco ostřejší než běžný špenát) nebo mladé i do salátů. Je vytrvalý, nevyžaduje prakticky péči, jen občas okopávku, snese i polostín, ale je vděčný za přihnojení kompostem. Výsev jaro (březen, duben) nebo podzim (září), někdy obtížně klíčí, sít tak, aby přemrzl. Možný je i vegetativní způsob množení dělením trsu.

Uchovatelé

Uchovatel J.T. 341 92 - původ Gengel,
Uchovatel G.E. 374 01

Nabízí.

Podobné odrůdy

Nahoru