Gengel z.ú. jako nezisková nevládní organizace usiluje o uchování starých, krajových, rodinných a podobných odrůd jako našeho společného kulturního dědictví. Ve spolupráci s dalšími dobrovolnými uchovateli nabízí Gengel tyto odrůdy veřejnosti.

„Kohoutek chalcedonský“  

S

Podmínkou je:

-pěstovat pouze pro domácí, nekomerční účely - viz Dohoda o poskytnutí odrůd/druhů

-vypěstovat na semeno, přebytky semen zaslat zpět současně se stručnou zprávou o pěstování - viz Vrácení semen a pěstitelská zpráva

-objednat maximálně 2 balení od jedné odrůdy

Uchovatelé

Uchovatel J.H. 463 43 „Horoucí láska“ je přiléhavý lidový název pro nenáročnou trvalku dorůstající výšky 80 až 100 cm, která od června do podzimu vyniká svými zářivě červenými květy. Dříve byl kohoutek chalcedonský ve venkovských zahrádkách běžně k vidění, na mnoze míst ovšem vymizel a postupně byl nahrazován atraktivnějšími rostlinami.Drobná semena podobná máku lze vysévat doma již v únoru a předpěstovat si sazenice, které ideálně „po zmrzlých“ vysazujeme ven (solitérně, nebo ve sponu 30 x 30 cm). Nebo jej můžeme od dubna vysévat přímo na venkovní záhon. Jakmile máme květuschopné rostliny, ochotně se kohoutek množí i samovýsevem.Kohoutek chalcedonský není náročný na půdu ani péči a po většinu sezóny je prakticky soběstačný. Nejlépe se mu daří na slunečném stanovišti či mírném polostínu. Pouze při dlouho trvajícím suchu je vhodná občasná zálivka. U nás doma jej máme v předzahrádce orientované na jihovýchod, kde roste ve společenství dalších trvalek (třapatky, vrbiny, ostrožek, okrasných česneků apod.), nad nimiž se klene několik vrb.Tento kohoutek je jedním z pozůstatků květeny, kterou v zahrádce před domem pěstovala naše prababička Mařenka (zemřela 1981).

Nahoru