Gengel z.ú. jako nezisková nevládní organizace usiluje o uchování starých, krajových, rodinných a podobných odrůd jako našeho společného kulturního dědictví. Ve spolupráci s dalšími dobrovolnými uchovateli nabízí Gengel tyto odrůdy veřejnosti.

„Ješkova Ves“  

ALL061  

S

Popis

– odrůda cibule kuchyňské, kterou si dárce udržuje asi třicet let z vlastního osiva.
O svém postupu udržování odrůdy a semenaření napsal: „Už takmer 30 rokov pestujem si semeno cibule. Dovod bol ten, že som nebol spokojný s kvalitou sádzačky, ktorá sa dala vtedy kúpiť. Niekoľko cibul na dopestovanie semena vyberám na jar z uskladnenej cibule. Musia byť čo najtvrdšie, s pevnou celistvou šupkou. Zásadne nesmú byť naklíčené, ak chcem trvanlivú sádzačku dopestovať. Z takéj sádzačky sú dlho skladovateľné cibule. Cibule na semeno sadím v 1. polovici apríla. Keď vytvoria súkvetia, volnejšie ich priviažem k paliciam. Keď sa začnú prvné toboľky otvárať, odstrihnem okolíky spolu s 30-40 cm stopkou a dosuším zavesené v papierovom vrecku…“
Při semenaření můžeme postupovat klasicky tříletým způsobem ze sazečky, tedy 1. rok vypěstování sazečky velké asi 1-1,5 cm, 2. rok vypěstování konzumních cibulí, 3. rok výběr cibulí (viz zkušenosti dárce), kvetení a sběr osiva. Nebo postupujeme dvouletou cestou. Semenné rostliny dorůstají výšky asi 100-120 cm, jsou křehké a vyvazujeme je k opoře. V květu je cibule výbornou medonosnou rostlinou, která láká mnoho různých druhů hmyzu. Létají na ni jak včely medonosné, tak různé včely samotářky, ale i mnozí motýli, mouchy, čmeláci, pestřenky i další druhy hmyzu. Pozorování kvetoucí cibule je vděčnou letní zábavou. Početná hmyzí osádka květů následně láká také dravce, tak můžeme na květech najít např. skrývajícího se pavouka běžníka kopretinového.
Podle výrazně plochého tvaru sklizených cibulí by se mohlo jednat o odrůdu Stuttgartská. Od soukromého dárce, čtenáře časopisu Doma v záhrade. Získáno roku 2018.

Uchovatelé

Uchovatel G.E. 374 01

Nabízí.

Nahoru