Gengel z.ú. jako nezisková nevládní organizace usiluje o uchování starých, krajových, rodinných a podobných odrůd jako našeho společného kulturního dědictví. Ve spolupráci s dalšími dobrovolnými uchovateli nabízí Gengel tyto odrůdy veřejnosti.

Užití: všude tam, kde je zapotřebí chránit sliznici – ústa, žaludek, střeva, dýchací systém. Výhodný prostředek v geriatrii a pediatrii. Má estrogenní aktivitu, dovede vyvolat pozastavenou menstruaci nebo zesílit slabou.

„Sléz Heřmanův Městec žlutá bílá“  

ALT004  

S

Podmínkou je:

-pěstovat pouze pro domácí, nekomerční účely - viz Dohoda o poskytnutí odrůd/druhů

-vypěstovat na semeno, přebytky semen zaslat zpět současně se stručnou zprávou o pěstování - viz Vrácení semen a pěstitelská zpráva

-objednat maximálně 2 balení od jedné odrůdy

Popis

- rodinná odrůda topolovky; směs květů bílé a světle žluté barvy, nenáročná, květy slouží na čaje a mohutná kvetoucí rostlina jako okrasa, u nás rostliny dobře přezimovaly. Dárce o odrůdě uvedl: „Tato květina je u nás pěstována víc než 50 let (Heřmanův Městec).... Máme ji u zdi, takže se obvykle vysemení sama“. Pochází původně z asi 4 km vzdálené vsi Morašice od příbuzných dárce, kde je, či byla, velmi rozšířená, údajně „více než 100 let“. Od soukromého dárce, od roku 2014.

Uchovatelé

Uchovatel G.E. 374 01

Nabízí.

Podobné odrůdy

Nahoru