Výmlat obilovin v domácích podmínkách lze dělat různými způsoby. Vedle klasického a staletími osvědčeného mlácení cepem či palicí nebo vyšlapání klasů rozložených na zemi (viz také kniha Pěstujeme si vlastní semínka) lze využít i technické pomůcky. Přinášíme pro inspiraci pár obrázků a informací, jak si s výmlatem obilovin poradili někteří pěstitelé gengelských odrůd.
Získání semen na ručním mlýnku na maso: U této metody se využije klasický kovový mlýnek na maso, který se dříve běžně používal v domácnostech. Lze ho využít na klasy obilí, ale i lusky, makovice apod. Mlít jde jen klasy, bez slámy. Základem je, aby části rostlin byly řádně vyschlé a oka či díry na ručním masovém mlýnku co největší. Pokud se mele rychleji, stane se, že se sem tam zrníčka přepůlí, ale přesto je to dle autora velká úspora času a námahy.
„Mlácení“ nahého ovsa na mlýnku na maso
Mlácení pomocí ruční vrtačky s nástavcem: Zde potřebujeme plastový kbelík s víkem, které jde pevně zacvaknout. Autorka metody ji popisuje následujícími slovy: „Do středu víka jsem udělala otvor. Víko jsem otvorem nasadila na malé míchadlo na barvu, které se uchytí do vrtačky. Aby vznikl mlátící efekt, na spodní okraj míchadla jsem nacvakla dvě karabiny, každou na jednu polovinu. V roztažené pozici akorát téměř dosáhnou na obvod dna kbelíku. Vrtačka se nastaví na nejnižší otáčky. U obilovin lze mlátit jen klasy, u luskovin s většími lusky (peluška, hrách) jen lusky, u luskovin s malými lusky (vikev čočková) celé pořádně suché rostliny, u salátu, pastináku ap. uschlé laty se semeny apod. Množství mláceného materiálu jsem dávala jen asi 1/4 kbelíku, jinak se vše dobře nevymlátilo, anebo se mi zbytky namotávaly na míchadlo. Pak se dá dovnitř míchadlo a víko se pořádně zacvakne; při uvolnění začne rotovat!! Pak jsem si vždy stoupla nad kbelík, sevřela jej mezi nohama, aby nezačal rotovat; navíc nohama cítím, kdy se při mírném náklonu vrtačky začnou rotující karabiny dotýkat stěny kbelíku. Pomocí pulzu (nejedu na plné otáčky) a s pohybem nahoru a dolu je do minuty vymláceno. Po sejmutí víka s kbelíkem zatřesu, dole zůstanou semena s odpadem. Prázdné klasy, zbytky rostlin ap. opatrně svrchu odstraním, semena s drobným odpadem nasypu do jiné nádoby na pozdější vyfoukání. U dobře prosušeného materiálu je kvalita vymlácení kolem 95%...“. Informace o této metodě naleznete na stránce: http://rajska-zahrada.webnode.cz/moje-zkusenosti/obili-a-obiloviny/mlaceni-obili/
Detail míchadla s připevněnými kovovými karabinami a víko kbelíku s otvorem
Ruční mlátička: Vyžaduje spolupráci alespoň dvou osob, ale dá se s ní mlátit i větší množství. Výhodou tohoto způsobu je, že je možné mlátit celé rostliny, tedy klasy i se slámou. Opět jen dobře proschlé. Jedna osoba otáčí klikou, která je zpřevodována do rychla s mlátícím bubnem uvnitř mlátičky. Druhá osoba vkládá obilí do stroje. Vymlácenou slámu je třeba z výpadu odhrabovat, opět lze mlátit i další druhy plodin.
Ruční mlátička připravená na dvoře k práci