Popis
– tradiční, pravděpodobně krajová odrůda tykve obecné (Cucurbita pepo) pěstovaná dosud místně na jižní Moravě.
Odrůda je využívána na získání semen, která se praží, a pojídají po oloupání jako pochoutka. Rostlina je plazivá, plody jsou velké, zpočátku zelené, v plné zralosti žlutooranžové barvy. Semeno je velké, ploché, s výrazným vystouplým okrajem.
V pěstování na jižní Moravě se semena vyberou ze zralých plodů, posolí, nechají několik dní proschnout na slunci a pak praží na sádle. Při konzumaci se pražená semena loupají, přičemž se okraj semen odlamuje v prstech, aby se získalo čisté jádro. Pražená semena se prodávají místně zájemcům. Dužina nezralých, ještě zelených dýní se používá v létě na vaření polévky „dyňovice“, dužina zralých dýní se krmí hospodářským zvířatům. Od soukromého dárce, od 2018.