Popis
- jde o ředkev pěstovanou pro konzum nezralých zelených šešulí. Šešule („lusky“) jsou asi 4-5 cm dlouhé, tlusté asi 1cm. Nezralé šešule, jež se sklízí, jsou křupavé a šťavnaté, mají příjemnou, mírně ostrou, brukvovitou chuť (podobně jako šešule jiných ředkví a ředkviček pěstovaných na semeno). Jí se buď přímo syrové ze záhonu, jako příruční občerstvení při práci na zahradě, nebo se používají do salátů s citrónem a olejem, také krátce podušené apod. Výsev brzo na jaře, v březnu/ dubnu, sít přímo na konečnou vzdálenost do sponu asi 40x40 cm, po vzejití okopávka a odplevelování. Doroste do výšky asi 1,5m a květenství je dobré vyvázat k opoře. Má ráda dostatek vody, za sucha je vhodná zálivka. Na semeno necháme porost vyzrát, výhodou je, že šešule ve zralosti nepraskají. Osivo mlátíme nebo vyšlapáváme až po dokonalém dosušení. Získáno od biopěstitelky z Rakouska, od roku 2003/2004.