Gengel z.ú. jako nezisková nevládní organizace usiluje o uchování starých, krajových, rodinných a podobných odrůd jako našeho společného kulturního dědictví. Ve spolupráci s dalšími dobrovolnými uchovateli nabízí Gengel tyto odrůdy veřejnosti.
Cílem je, aby se s nimi veřejnost mohla seznámit, pěstovat je, využívat jejich plodů i je semenařit a uchovávat, a přijmout tak svou odpovědnost za jejich další osud. Abychom společně tyto odrůdy, které vytvořily a nám nezištně předaly předchozí generace, dnes pěstovali, pečovali o ně a opět je stejně tak předali pokolením, které přijdou po nás.
Gengel z.ú. jako nezisková nevládní organizace usiluje o uchování starých, krajových, rodinných a podobných odrůd jako našeho společného kulturního dědictví. Ve spolupráci s dalšími dobrovolnými uchovateli nabízí Gengel tyto odrůdy veřejnosti.
Je cizosprašná, při maloplošném udržování odrůd a příznivém utváření terénu (mezi odrůdami jsou přirozené či umělé překážky jako keře, stromy, budovy; jsou zde kvetoucí rostliny s bohatou nabídkou květů pro hmyz, porosty jsou napříč směru větru apod.) v okolí ve vzdálenosti 150m nesmí kvést jiná odrůda. Všechny typy ředkví a ředkviček se kříží mezi sebou! Na semeno vybíráme typické bulvy ze sklizených rostlin, které opět vysadíme v širším sponu (40x40 až 50x50 cm) zpět do půdy, květní výhony opatříme oporou. Sklízíme na podzim celé rostliny, které necháme zavěšené dojít a vyschnout. Aby šla semena mlátit/loupat, musí být šešule zcela suché (může být potřebné dosušit je na podzim doma).
– stará odrůda, typ podzimní (zimní) ředkve pocházející z Bavorska ?; polodlouhá bílá ředkev, pro milovníky řízných chutí, snad tradičně podávaná k pivu ?, výsev červenec–srpen, spon 25x20 cm (sejeme na konečnou vzdálenost); dobře zalíváme, chráníme netkanou textilií proti škůdcům; botanicky dvouletá – kořeny přezimujeme ve sklepě, 2. rokem výsadba semenic (zde spon asi 40x40 cm), které nezapomeneme vyvázat; šešule nepraskají, cizosprašná – možnost křížení s jinými odrůdami ředkve a ředkvičkou! Zdařilo se i pěstování z jarního výsevu v dubnu.