Gengel z.ú. jako nezisková nevládní organizace usiluje o uchování starých, krajových, rodinných a podobných odrůd jako našeho společného kulturního dědictví. Ve spolupráci s dalšími dobrovolnými uchovateli nabízí Gengel tyto odrůdy veřejnosti.

Teplomilná obilovina, volíme teplé polohy, slunná, chráněná místa, náročná na živiny (hnojíme vyzrálým hnojem nebo kompostem), výsev zač. května do vyhřáté půdy (nebo předpěstování). Aby nedocházelo k inzuchtu, vyséváme co nejvíce rostlin, semeno bereme z dobře vyvinutých zdravých palic vícero rostlin. Cizosprašná (nebezpečí křížení) – tedy v okolí ve vzdálenosti nejméně 400–500m nesmí kvést jiná odrůda kukuřice! Pyl je přenášen větrem.

„Dedkova kukurica“  

ZEA012  

S

Popis

– rodinná odrůda slovenské kukuřice.
Je udržovaná ve Staré Turé na západním Slovensku. Získána byla od soukromé dárkyně, která nám o ní napsala:.“..my sadíme do 24.4. - vtedy má meniny Juraj. Hovorí sa také porekadlo, že „do Jura kukurica, po Jure kukurička“. Dávame 3 zrnká do jamky asi 40 cm od seba, do riadkov asi 55-60 cm vzdialených. Po vzídení okopeme, keď podrastú, ohrnieme, tj. okopcujeme ako zemiaky..."
Dárkyně pěstuje odrůdu přibližně půl století, předtím ji pěstoval její svokor (tchán=otec jejího manžela) dříve než se tam vdala. Když začne kukuřice dělat odnože, pak je vylamuje, aby v porostu nebyly a vždy nechá jen jeden stonek. Na osivo se vybírají nejlepší, dobře vyvinuté a zdravé palice s pěkně nasazenými zrny. Z těchto palic pak ještě zrno ze středu, kde je nejlepší, nepoužívá se z okrajů palic.
Rostliny byly u nás v gengelských podmínkách vysoké dva i více metrů, na jedné rostlině byla zpravidla jedna palice, na okrajích porostu i dvě. Zrno je žluté, v plně vyvinutých palicích je rozmístěno ve čtrnácti řadách, někdy ve dvanácti. Na jídlo se odrůda Dedkova kukurica sklízí zhruba v mléčné zralosti, kdy jsou zrna ještě měkká. Takovéto nezralé palice se vaří asi 10 minut ve vodě a poté se zrna vylupují a zamrazují. Od roku 2018.

Uchovatelé

Uchovatel G.E. 374 01

Nabízí.

Podobné odrůdy

Nahoru