Gengel z.ú. jako nezisková nevládní organizace usiluje o uchování starých, krajových, rodinných a podobných odrůd jako našeho společného kulturního dědictví. Ve spolupráci s dalšími dobrovolnými uchovateli nabízí Gengel tyto odrůdy veřejnosti.

Otužilý a nenáročný, výsev časně v březnu až dubnu do špetek jako fazole (spon 40x60) nebo i pěstování v řádcích cca 40–50 cm vzdálených, nepotřebuje oporu, ale vhodné je rostliny nakopčit , nahrnout, což je zpevní a podpoří tvorbu kořenů. Sklizeň na semeno: když jsou lusky suché a zčernalé (černá barva lusku je normální, nejedná se o chorobu). Otrháváme postupně jednotlivé zralé lusky, případně sklidíme celé rostliny a necháme doschnout. Vyluštění vyschlých lusků rukama nebo výmlat/vyšlapání celých rostlin. Na konzum se dají boby využívat nezralé (jako zelenina) i zralé (luštěnina). Bob je cizosprašný – doporučená nejmenší vzdálenost mezi odrůdami při maloplošném pěstování a příznivém utváření terénu (mezi odrůdami jsou přirozené či umělé překážky jako keře, stromy, budovy; jsou zde kvetoucí rostliny s bohatou nabídkou květů pro hmyz, porosty jsou napříč směru větru apod.) je asi 150m.

„Úrodný z Gutů“  

FAB018  

S

Popis

– rodinná odrůda pocházející z Třince – Gutů.
Dárce o bobu uvedl: „dostal jsem ho od paní, která má přes sedmdesát let a říkala, že ho pěstovala už její maminka a taky babička. Říkala, že ho v rodině pěstují už určitě sto let. Letos jsem ho na jaře vysadil a rostl velice krásně - mohutné rostliny, až dvacet lusků na rostlině. Mírně napaden mšicemi, ale vůbec to neuškodilo rostlinám (deformace, zastavení růstu). Semena krásná, velká, nenapadená zrnokazem. Dozrálý na poli – suché lusky v polovině srpna. Rostl velice pěkně i úroda obrovská, ze cca 40 rostlin 2,5 kg suchých bobů. Nevím, zdali byl nějaký mimořádný a příznivý rok, nebo je to odrůdou? Určitě to chce pěstovat delší dobu pro ověření. My máme půdu suchou, horskou kamenitou, velice propustnou – vláha se v půdě moc nedrží, ale vláhy bylo letos tak akorát (srážky). Nadmořská výška cca 630m.“
Semeno je velké, zelenošedé barvy, ploché. V roce 2018 byly u nás rostliny vysoké až velmi vysoké, asi 170-180 cm a ovázali jsme je provázkem proti polehnutí, výnos semen byl slušný. Vzhledem k výšce rostlin a možnému polehnutí doporučujeme u této odrůdy ovázání provázkem. Napomoci zpevnění rostlin může částečně i vydatné a včasné nakopčení (nahrnutí) rostlin půdou, již při růstu květních lodyh, a také hlubší výsev (8-10 cm). Získáno od soukromého dárce roku 2017.

Uchovatelé

Uchovatel G.E. 374 01

Nabízí.

Uchovatel J.M. 739 84 - získáno od místního pěstitele.

Podobné odrůdy

Nahoru