Gengel z.ú. jako nezisková nevládní organizace usiluje o uchování starých, krajových, rodinných a podobných odrůd jako našeho společného kulturního dědictví. Ve spolupráci s dalšími dobrovolnými uchovateli nabízí Gengel tyto odrůdy veřejnosti.

– domácí planá zelenina, dříve využívaná.

„barborka“  

BAR001  

S

Podmínkou je:

-pěstovat pouze pro domácí, nekomerční účely - viz Dohoda o poskytnutí odrůd/druhů

-vypěstovat na semeno, přebytky semen zaslat zpět současně se stručnou zprávou o pěstování - viz Vrácení semen a pěstitelská zpráva

-objednat maximálně 2 balení od jedné odrůdy

Popis

– mladé listy se používají jako příloha do salátů (chutnají částečně nahořkle) nebo jako samostatný salát. Výhodou je, že se dá sklízet i přes zimu a brzo na jaře. Osvědčil se nám salát z na jemno nakrájené barborky se slunečnicovým olejem a jablečným octem k těžším, masovým pokrmům. Je to brukvovitá, dvouletá až vytrvalá rostlina, v květu též dobrá medonosná rostlina. Celkově je její pěstování nenáročné, udržuje se často i samovýsevem. Původ: Archa Noemova prostřednictvím uchovatele Cihelna, od roku 2005.

Uchovatelé

Uchovatel A.H. 561 85 – jedna z prvních jarních zelenin, mladé listy jsou po zimě vítaným osvěžením, řapíky jsou šťavnaté s jemně kedlubnovou příchutí; původ Gengel, pěstuji od r. 2016.
Uchovatel J.T. 341 92 - původ Gengel.
Uchovatel G.E. 374 01

Nabízí.

Uchovatel M.Š. 742 58 - původ Gengel
Uchovatel Z.H. 387 01 - u nás roste bujně jako raná jarní špenátovka, chutná jako něco mezi brokolicí a špenátem. Původ Gengel.

Nahoru