Gengel z.ú. jako nezisková nevládní organizace usiluje o uchování starých, krajových, rodinných a podobných odrůd jako našeho společného kulturního dědictví. Ve spolupráci s dalšími dobrovolnými uchovateli nabízí Gengel tyto odrůdy veřejnosti.

Šrucha obecná setá  Portulaca oleracea var. sativa

Je prastará kulturní varieta divoké, menší šruchy obecné, běžné místní plevele. Přestože je možné používat oba poddruhy, varieta setá je robustnější a vzpřímenější, sklizeň je pak snadnější.Rychle rostoucí a brzy dospívající letnička s masitými listy jež prospívá i na velmi špatných a vysýchavých půdách kde již nic jiného neporoste. Množí se výs...
Je prastará kulturní varieta divoké, menší šruchy obecné, běžné místní plevele. Přestože je možné používat oba poddruhy, varieta setá je robustnější a vzpřímenější, sklizeň je pak snadnější.Rychle rostoucí a brzy dospívající letnička s masitými listy jež prospívá i na velmi špatných a vysýchavých půdách kde již nic jiného neporoste. Množí se výsevem v době, kdy již nehrozí jarní mrazíky, lze ale vysévat i postupně, až do poloviny prázdnin. Velmi rychlý rozvoj nastává v případě teplého počasí. Zpočátku ocení závlahu, poté již vůbec netřeba.
Číst dál

Nahoru