Gengel z.ú. jako nezisková nevládní organizace usiluje o uchování starých, krajových, rodinných a podobných odrůd jako našeho společného kulturního dědictví. Ve spolupráci s dalšími dobrovolnými uchovateli nabízí Gengel tyto odrůdy veřejnosti.

Pastinák setý  Pastinaca sativa

Dvouletka, kořenová zelenina pěstovaná pro své velké, bílé kořeny nasládlé chuti, výsev v dubnu-květnu, 1. rokem sklizeň kořenů, 2. rokem kvete a nese semeno; cizosprašná, při maloplošném udržování odrůd a příznivém utváření terénu (mezi odrůdami jsou přirozené či umělé překážky jako keře, stromy, budovy; jsou zde kvetoucí rostliny s bohatou nab...
Dvouletka, kořenová zelenina pěstovaná pro své velké, bílé kořeny nasládlé chuti, výsev v dubnu-květnu, 1. rokem sklizeň kořenů, 2. rokem kvete a nese semeno; cizosprašná, při maloplošném udržování odrůd a příznivém utváření terénu (mezi odrůdami jsou přirozené či umělé překážky jako keře, stromy, budovy; jsou zde kvetoucí rostliny s bohatou nabídkou květů pro hmyz, porosty jsou napříč směru větru apod.) v okolí ve vzdálenosti nejméně 100–150 m nesmí kvést jiná odrůda. Kříží se i s planým pastinákem.
Číst dál
- odrůda pastináku pocházející z rakouska, bílé, mohutné kořeny, zdravý růst. od uchovatele r.f. 370 04, od roku 2016.

Nahoru