Gengel z.ú. jako nezisková nevládní organizace usiluje o uchování starých, krajových, rodinných a podobných odrůd jako našeho společného kulturního dědictví. Ve spolupráci s dalšími dobrovolnými uchovateli nabízí Gengel tyto odrůdy veřejnosti.

Potočnice lékařská  Nasturtium officinale

Vytrvalá bylina rostoucí v mělké stojaté i tekoucí vodě. Používá se jako salát s pikantní příchutí, pro velmi vysoký obsah vitaminů, esenciálních bílkovin, vlákniny ad. dříve používána k léčbě avitaminózy. Vysévat lze celoročně, při oteplení okamžitě klíčí. Vhodným substrátem je těžká i lehká zemina trvale zamo§křená, např. květináč stále stojíc...
Vytrvalá bylina rostoucí v mělké stojaté i tekoucí vodě. Používá se jako salát s pikantní příchutí, pro velmi vysoký obsah vitaminů, esenciálních bílkovin, vlákniny ad. dříve používána k léčbě avitaminózy. Vysévat lze celoročně, při oteplení okamžitě klíčí. Vhodným substrátem je těžká i lehká zemina trvale zamo§křená, např. květináč stále stojící v misce s vodou či truhlík bez odtokových otvorů. Po vyklíčení může voda stát i několik centimetrů nad substrátem. Vhodné je pobřežní stanoviště stojaté, či ještě lépe tekoucí vody. Preferuje živné půdy, plné slunce. Kvete okamžitě při dlouhém dnu (jako ředkvička), listy lze tedy sbírat na jaře a na podzim, v době krátkého dne. Roste i při nízkých teplotách, je mrazuodolná. Ve studeném skleníku lze prodloužit sklizňovou sezonu. Plazivý oddenek trčí několik decimetrů z vody, při květu až 70cm. Ve špinavé vodě nutno dobře oprat nebo sbírat části lodyh nesmočené ve vodě. Vodní plochy u pastvin mohou být promořeny motolicí či jiným parazitem skotu a zvěře. Množit lze snadno pohozením několikacentimetrového oddenku do mělké vody. U nás v přírodě vzácná bylina. Nabízená potočnice je patrně několik staletí pěstovaný klon ze západní Evropy, kde má, zejména ve Francii a Anglii, větší a dlouhou tradici.
Číst dál
Vytrvalá bylina rostoucí v mělké stojaté i tekoucí vodě.

Nahoru