Teplomilná zelenina a kořeninová rostlina, předpěstujeme sazenice, výsadba po ledových mužích, příp. také do skleníků apod. Zeleninové odrůdy – konzumace běžně známým způsobem. Kořeninové odrůdy – sušíme pro výrobu koření (sušená červená paprika do gulášů, mas apod.), před mletím nebo drcením v hmoždíři musí být paprika zcela suchá (umělé dosuše...
Teplomilná zelenina a kořeninová rostlina, předpěstujeme sazenice, výsadba po ledových mužích, příp. také do skleníků apod. Zeleninové odrůdy – konzumace běžně známým způsobem. Kořeninové odrůdy – sušíme pro výrobu koření (sušená červená paprika do gulášů, mas apod.), před mletím nebo drcením v hmoždíři musí být paprika zcela suchá (umělé dosušení nutné)! Při práci s pálivými paprikami nutno dbát nejvyšší opatrnosti, nesahat si prsty do očí, nosu apod., pracovat v rukavicích (příp. citlivější osoby může dráždit i samotná přítomnost této papriky, a to i na delší vzdálenost!). Paprika je samosprašná, ale s potenciálem k cizosprášení, mezi odrůdami by v malopěstování měla být vzdálenost alespoň 50m. Vzhledem k tomu, že paprika nepotřebuje k opylení hmyz, je možné izolovat odrůdy pod netkanou textilií. Pozor na křížení sladké zeleninové papriky, je-li v okolí pěstována pálivá odrůda! Na semeno bereme plody z několika zdravých rostlin s dobrou násadou plodů, plody typické, zdravé, plně vyvinuté, pěkné. Zralost se projeví změnou barvy ze zelené obvykle na červenou (případně na žlutou, oranžovou), není nutné posklizňové dozrávání plodů, semena vybereme z rozříznutých plodů např. malou lžičkou a usušíme.
Číst dál