Gengel z.ú. jako nezisková nevládní organizace usiluje o uchování starých, krajových, rodinných a podobných odrůd jako našeho společného kulturního dědictví. Ve spolupráci s dalšími dobrovolnými uchovateli nabízí Gengel tyto odrůdy veřejnosti.

Popis Alenoru (zahrada patrimoniálních rostlin): Sbíráme předválečné linie nejen ze sudetských rozvalin, asi 80 klonů je zatím ve fázi přepěstování a určování. Zároveň vděčíme různým genovým bankám (šlechtitelské stanice Velké Losiny, Bojnice a Holovousy, švýcarské sdružení Pro Specie Rara, USDA Corvallis, vysoká škola Obstwein Klosterneuburg) za porovnávací sbírku známých kultivarů. Pěstujeme ji zvlášť, mimo oběh, pro postupné biometrické určení neznámých linií ze Šumavy, protože bývalí znalci starých rybízů jsou „na onom světě“. Od r. 2014 státní genová banka VŠUOH Holovousy přebírá na uchování nejzajímavější linie: prozatím z kultivarů ‚Holandský Červený‘, ‚Rondom‘, ‚Gabreta‘ a ‚Pernette‘. Rybízy jsou cizosprašné, pro zachování odrůd se množí pouze vegetativně. Zasíláme jedno–tříleté zakořeněné sazenice (z řízkování nebo hřížení). Zatím předběžná nabídka, podle stavu určování.

‚Gabreta‘  

RIB005  

V

Podmínkou je:

-pěstovat pouze pro domácí, nekomerční účely - viz Dohoda o poskytnutí odrůd/druhů

-vypěstovat na semeno, přebytky semen zaslat zpět současně se stručnou zprávou o pěstování - viz Vrácení semen a pěstitelská zpráva

-objednat maximálně 2 balení od jedné odrůdy

Popis

Odrůdu nalezl, popsal a nabízel Alenor (zahrada patrimoniálních rostlin) a předal Gengelu. Následuje popis Alenoru: ‚Gabreta‘ se bude jmenovat „nový starý“ kultivar nalezený na Šumavě. Je v průběhu popisu. Zřejmě „admirálská loď“ zahradních pozůstatků šumavských rozvalin. Většinový červený rybíz v zaniklých sídlištích (zatím asi 30 z 80 posbíraných klonů!), zůstává navíc běžně inkognito v mnoha místních zahrádkách. Botanicky snadno rozeznatelný, má mnoho pozitivních znaků (např. rudý kalich hodně brvitý od Ribes petraeum, plus medníkový val od druhu vulgare), které ho zařazují do skupiny kříženců petraeum x vulgare. Nedá se zaměnit s žádnou známou hybridní odrůdou příbuznou R. Petraeum. Je stále obklopen otázkami: - Byl šlechtěn tady, nebo dříve v Alpách a pak přivezen německy mluvícími přistěhovalci? - Jak to, že tady byl pěstován více než ‚Holandský Červený‘, když je o hodně kyselejší? Na co ho používali? - Jaká byla slovanská a germánská účast jeho šlechtění? V Křišťanově na Šumavě mu říkají „německý rybíz“. Na shrnutí těch záhad a krajové obliby mu dáváme jméno anachronické z dob, kdy se rybízy zdaleka ještě nepěstovaly: Gabreta bylo keltské jméno Šumavy. Silný, vzpřímený keř, roste pomalu, až do dvou metrů. Na rozdíl od většiny odrůd mu omlazující sestřih neprospívá: s nadsázkou lze říct, že čím je starší a vyšší, tím více plodí delší hrozny a větší bobule. Špatně se řízkuje, lépe hříží. Nejtmavší a nejkyselejší ze všech kultivarů, které známe; kvůli tomu možná zůstává často v zahrádkách nedotčený. Se stejnou vahou cukru (víc než u ‚Holandského Č.‘) je z něj i bez dodatku pektinu výborné želé nádherné rubínové barvy. Dost šťavnatý i na víno („kyselé, ale hezké“). Více informací v příloze. Kultivar je dost jednotný, množíme a zasíláme různé sudetské linie podle dostupného materiálu.

Uchovatelé

Uchovatel G.E. 374 01

Nabízí.

Podobné odrůdy

Nahoru