Gengel z.ú. jako nezisková nevládní organizace usiluje o uchování starých, krajových, rodinných a podobných odrůd jako našeho společného kulturního dědictví. Ve spolupráci s dalšími dobrovolnými uchovateli nabízí Gengel tyto odrůdy veřejnosti.
Cílem je, aby se s nimi veřejnost mohla seznámit, pěstovat je, využívat jejich plodů i je semenařit a uchovávat, a přijmout tak svou odpovědnost za jejich další osud. Abychom společně tyto odrůdy, které vytvořily a nám nezištně předaly předchozí generace, dnes pěstovali, pečovali o ně a opět je stejně tak předali pokolením, které přijdou po nás.
Gengel z.ú. jako nezisková nevládní organizace usiluje o uchování starých, krajových, rodinných a podobných odrůd jako našeho společného kulturního dědictví. Ve spolupráci s dalšími dobrovolnými uchovateli nabízí Gengel tyto odrůdy veřejnosti.
Časný výsev co nejdříve na jaře (březen, zač. dubna), nevyséváme zbytečně hustě (smíchat např. s pilinami) a po vzejití rostliny i na několikrát vyjednotíme, řádky 30–40cm, sejeme mělce, ale půdou zahrneme, kompostem vyhnojená půda. Jako prevence polehání lze rostliny při poslední okopávce nahrnout. Mák je samosprašný, ale s možností cizosprášení, proto ho při maloplošném udržování odrůd a příznivém utváření terénu (tj. např. mezi odrůdami jsou přirozené či umělé překážky jako keře, stromy, budovy; jsou zde kvetoucí rostliny s bohatou nabídkou květů pro hmyz, porosty jsou napříč směru větru apod.) na semeno pěstujeme jako cizosprašnou plodinu – tedy v okolí ve vzdálenosti nejméně 150m nesmí kvést jiná odrůda. Pokud nelze prostorovou izolaci dodržet, je možné na dobu květu překrýt záhon s mákem netkanou bílou textilií na konstrukci. Doporučujeme průběžnou sklizeň zrajících makovic (jinak je často vyzobávají ptáci – v případě nouze je lze chránit např. netkanou textilií). Obzvlášť je třeba dát pozor při sklizni hleďáků, které mají makovici otevřenou. Na semeno vybíráme zdravé, odrůdově typické makovice, semeno získáváme tak, že odřízneme vršek makovice a semeno vyklepneme. Selektujeme jednotlivé makovice dle barvy semen odrůdy (vyřadíme jinobarevné či atypické), nepoužíváme též makovice, kde je vnitřek s pavučinkami nebo zrnka jako by připečena k přepážkám. Přesypáním z misky do misky na mírném větru vyčistíme. Použití máku doma: do domácích buchet a bábovek, posypání sladkých šišek/knedlíků, bílý mák jako náhrada oříšků do pečiva, výroba makových obrázků apod. Makové odrůdy Bílý mák I (Pardubicko), Bílý mák II (Lanškroun), Rakouský šedý, Růžový z Dobré a Ruský obří poskytnuty do Výzkumného ústavu olejnin v Opavě.
– rodinná odrůda ze Slovenska, semeno je modré. Dárce o ní uvedl. „Posielam Vám semienka maku a fazule. Tento mak má v období kvitnutia biely kvet s bordovou škvrnou na lupeňoch. Patrí medzi maky- slepáky, takže sa z hlaviček nevysýpajú semienka. Výšku dosahuje ~130cm. Vyhovujú mu teplejšie oblasti. Semienka tohoto maku som dostal od mojej krstnej mamy, ktorá ho pestuje v obci Belín (okres Rimavská Sobota). Mak požívame doma na prípavu makovej štúdle a na vianoce ho pridávame mletý do pupákov, opekancov. Recept na opekance:Budeme potrebovať:400 g polohrubej múky, soľ, 1 plátok droždia, mlieko, 20 g maslo, práškový cukor, mletý mak. Postup: 1 vypracujeme cesto, necháme ho trochu podkysúť a spravíme z něho valčeky, z ktorých krájame opekance, dáme i potom upiecť. 2. mak si zomelieme a zmiešame s práškovým cukrom 3. Opekance zalejeme horúcou vodu a chvíľu ic necháme močiť sa. 4 Vodu zlejeme, zasypeme makom, polejeme cukrovou vodou a zmiešame."