Gengel z.ú. jako nezisková nevládní organizace usiluje o uchování starých, krajových, rodinných a podobných odrůd jako našeho společného kulturního dědictví. Ve spolupráci s dalšími dobrovolnými uchovateli nabízí Gengel tyto odrůdy veřejnosti.
Cílem je, aby se s nimi veřejnost mohla seznámit, pěstovat je, využívat jejich plodů i je semenařit a uchovávat, a přijmout tak svou odpovědnost za jejich další osud. Abychom společně tyto odrůdy, které vytvořily a nám nezištně předaly předchozí generace, dnes pěstovali, pečovali o ně a opět je stejně tak předali pokolením, které přijdou po nás.
Gengel z.ú. jako nezisková nevládní organizace usiluje o uchování starých, krajových, rodinných a podobných odrůd jako našeho společného kulturního dědictví. Ve spolupráci s dalšími dobrovolnými uchovateli nabízí Gengel tyto odrůdy veřejnosti.
lidově např. švábi, bugárky, pecoky, fazol nachový apod. Je tyčkový, vyžaduje oporu! Různobarevně kvetoucí, semena dosti velká různého zbarvení, typická fialovo-černá, fialová, černá, bílá, jdou použít jako dekorace, pro zhotovení korálků ap., ale dobře i v kuchyni (semena do polévky apod., lusky jsou tuhé). Jedna z nejhojněji se vyskytujících kulturních rostlin, přežívající v domácím pěstování na semeno u řady lidí, často dlouho pěstovány v rodinách. Fazol šarlatový je cizosprašný – při maloplošném udržování odrůd a příznivém utváření terénu (mezi odrůdami jsou přirozené či umělé překážky jako keře, stromy, budovy; jsou zde kvetoucí rostliny s bohatou nabídkou květů pro hmyz, porosty jsou napříč směru větru apod.) ve vzdálenosti nejméně 150m nesmí kvést jiná odrůda.
– rodinná slovenská odrůda z Liptovské Lúžné, směs velkých, různobarevných fazolí. Dárce o ní uvedl: „Fazuľa Lúžňanka. Moja mama ju pestovala od roku 1950, ziskala ju od svojich rodičov. Od roku 1990 som ju od nej prevzal a pokračujem v jej pestovani. Pestujem ju na 2 m lieskovych paliciach. Fazuľa je vhodná na varenie fazuľové zapraženej polievky: Fazuľová husta polievka „Lužňanka“: 250g fazule, 4 bobkové listy, zemiaky, 1 liter plnotučné mlieko alebo 200 ml sladkej smotany, velké 3 lyžice oleja, 3 lyžice hladkej muky, 3 strúčiky pretlačeného cesnaku. Fazuľu namočime zvečera do rána do vody. Rano fazuľu scedíme. Fazuľu zalejem do 3lit. hrnca 1 l čerstvej vody, osolíme, pridáme 4 bobkové listy. Varíme do polo-mäka, pridáme 4-5 nakrajaných zemiakov. Varíme kým zemiaky a fazuľa sú uvarené. Zalejem 1 litr. plnotučného mlieka a nechame prevrit. Kým nám to prevrie urobíme zápražku: 3 lyžice oleja, 3 lyžice hladkej múky, 3 strúčiky pretlačeného cesnaku do zlatista opražíme a vlejem do hrnca. Miešame na jemnom ohni, kým nám to neprevrie a nezhustne. Odstavime a dochutime octom, cukrom a soľou.“ Od 2018.