Gengel o.p.s. jako nezisková nevládní organizace usiluje o uchování starých, krajových, rodinných a podobných odrůd jako našeho společného kulturního dědictví. Ve spolupráci s dalšími dobrovolnými uchovateli nabízí Gengel tyto odrůdy veřejnosti.

– dříve zde v Seznamu veden jako cibule sibiřská.

„Čerga“  

ALL003  

S

Podmínkou je:

-pěstovat pouze pro domácí, nekomerční účely - viz Dohoda o poskytnutí odrůd/druhů

-vypěstovat na semeno, přebytky semen zaslat zpět současně se stručnou zprávou o pěstování - viz Vrácení semen a pěstitelská zpráva

-objednat maximálně 2 balení od jedné odrůdy

Popis

– vytrvalá, mrazu odolná listová zelenina, listy ploché, hladké, pěstovaná pro sklizeň listů, jež se pravidelně seřezávají (rychle obrůstá), chuť listů ostřejší, česnekovitá, bohatá na vit. C, v pěstování nemá ráda sucho, původně roste ve stepích Sibiře, Altaje.

Uchovatelé

Uchovatel P.V. 289 22 - Použití stejné jako u naťových cibulí a pažitky. Omezené množstí. Původ: Gengel.
Uchovatel J.K. 779 00 - Z cibule altajské a česneku sibiřského vyrábím pesto, zcela stejně jako dnes tak oblíbené pesto z česneku medvědího nebo trochu méně známé česnekových květních výhonků: K nahrubo nakrájené nati přidáme sůl a kvalitní olej (nejlépe extra panenský olivový), rozmixujeme tyčovým mixerem. Do pesta lze případně přidat i oříšky. Z cibule altajské je pesto ostřejší, z česneku sibiřského jemnější. Velmi chutná je kombinace natě z obou druhů. Pesto lze vyrobit kdykoli během sezóny, od jara do podzimu. Já ale na jaře používám obvykle nať jen nakrájenou, nemixovanou. Poté v období květu a tvoření semen listy neřežu, aby rostlina měla dost síly. V pozdním létě je natě hodně, ale není už tak křehká a svěží jako na jaře. Proto právě pesto je v tuto dobu vhodným řešením, jak nať využít. Uchovávané v ledničce vydrží ve výborné kvalitě až hluboko do podzimu, kdy už je o čerstvé natě všeho druhu nouze. Od roku 2019 nabízím také sazenice česneku sibiřského, mám dostatek namnožených trsů. Původ Gengel.

Nahoru