Luštěnina, vcelku nenáročná, vhodná ale jen pro lehké a propustné půdy (na těžkých trpí chorobami), má ráda teplo (spíše plodina nížin), lodyhy nižší, ale vyžaduje oporu (např. větvičky, kolíky, provázek), tradičně se pěstovala ve směsi s obilím, o něž se opírala. V pěstování se osvědčily smíšené kultury, kde se s čočkou kombinují gengelovské na...
Luštěnina, vcelku nenáročná, vhodná ale jen pro lehké a propustné půdy (na těžkých trpí chorobami), má ráda teplo (spíše plodina nížin), lodyhy nižší, ale vyžaduje oporu (např. větvičky, kolíky, provázek), tradičně se pěstovala ve směsi s obilím, o něž se opírala. V pěstování se osvědčily smíšené kultury, kde se s čočkou kombinují gengelovské nahé ječmeny nebo oves z Luhačovického Zálesí. Tato kombinace se osvědčila v ekologických pokusech s čočkou v Německu. Obilovinu k čočce přidáme jen v malé míře jako příměs, aby nižší čočku nepotlačila. Výsev dle podmínek polovina/konec dubna – poč. května. Sklizeň například požnutím/vytrháním celých rostlin, svázání do svazků, dosušení a pak výmlat/vyšlapání.
Číst dál