Gengel o.p.s. jako nezisková nevládní organizace usiluje o uchování starých, krajových, rodinných a podobných odrůd jako našeho společného kulturního dědictví. Ve spolupráci s dalšími dobrovolnými uchovateli nabízí Gengel tyto odrůdy veřejnosti.

34 Gabreta a její bratři

Ve spolupráci se zahradou patrimoniálních rostlin Alenor (uchovatel A.L. 384 33) zařazujeme nyní do nabídky Gengelu pro veřejnost také staré a krajové odrůdy červeného a bílého rybízu. Sbírka historických odrůd rybízu Alenoru, z níž nabízené sorty pochází, je výsledkem dlouholetého průzkumu opuštěných šumavských rozvalin a obsahuje i mnoho dalších starých odrůd rybízů střední a západní Evropy.

Červené i bílé odrůdy z výběru rybízů Alenoru jsou vhodné jak do teplých nížin, tak do drsnějších poloh podhůří. Rybízy lze přesazovat pokud není půda zamrzlá. Z nabídky Alenoru poskytujeme a zasíláme jednu zakořeněnou sazenici.

Představme si několik nově zařazených rybízů jejich popisy z Alenoru:

Dosud neznámou krajovou odrůdou je Gabreta. Je nejčastějším šumavským rybízem, který dosud zůstává obestřen ještě mnoha záhadami a nezodpovězenými otázkami. Jeho vlastnosti: silný, vzpřímený keř, roste pomalu, až do dvou metrů. Na rozdíl od většiny odrůd mu omlazující sestřih neprospívá: s nadsázkou lze říct, že čím je starší a vyšší, tím více plodí delší hrozny a větší bobule. Špatně se řízkuje, lépe hříží. Nejtmavší a nejkyselejší ze všech kultivarů, které známe; kvůli tomu možná zůstává často v zahrádkách nedotčený. Ale se stejnou vahou cukru (víc než u ‚Holandského červeného‘) je z něj i bez dodatku pektinu výborné želé nádherné rubínové barvy. Dost šťavnatý i na víno.

Gabreta

Opakem kyselé Gabrety je slaďoučká beruška neboli Pernette. Klon pochází z bývalé vesnice Cudrovice ≈ Zuderschlag (riru AL38) a má mimořádné pěstitelské vlastnosti: je silný, odolný, řízky se snadno zakořeňují a rychle rostou. Bobule jsou sice menší, ale náramně sladké a lahodné, na úrovni ‚Pomony‘ nebo ‚Karlštejnského červeného‘. Čerstvý je pochoutka, škoda ho vařit.

Pernette

Zajímavý svým tvarem bobulí je Slzovitý ze Záblatí. Jeho bobule zpravidla nejsou kulovitého tvaru jak bychom u rybízu očekávali, ale mají slzovitý (kapkovitý) tvar. Pomocí biometrického vyměřování bylo určeno, že jde o kultivar ‘Rondom‘. Ten byl došlechtěn v r. 1949 v Holandsku a uveden do českého sortimentu v 60. letech. Slzovitý ze Záblatí má bujný zdravý růst a obrovský výnos i v podhůří (zahrada Alenoru je v nadmořské výšce 670 m n m) – větve poléhají pod váhou plodů a potřebují v červnu oporu. Holandsky „rondom“ znamená „kolem dokola“ a popisuje mohutné hrozny hustě obložené bobulemi kolem dokola, zatímco většina rybízů má hrozny jednostranné a méně husté. Těžké rychle sklízené hrozny. Rondom je masitý, málo šťavnatý, nehodí se tedy na moštování, ale je bezproblémový na želé, tuhne bez dodatku pektinu. Průměrně sladký, málo aromatický, je lepší v želé než čerstvý. Patří mezi nejvíc doporučitelné starší kultivary pro svou odolnost a výnos.

Ze sudetské rozvaliny Na Radosti nad Vimperkem (Šumava, 907 m n m., Alenor riru 044) pochází kultivar nazvaný Radost .Tvoří vysoký, vzpřímený, bujný keř, drží listy až do podzimu a kvete poměrně pozdě: je tedy ideální pro (pod)horské oblasti. Je navíc velmi plodný. Bobule jsou velké, průměrně šťavnaté, světlejší a méně kyselé než ‘Gabreta‘ a želé tuhne bez dodatku pektinu. Pravděpodobně troj-druhový kříženec R. petraeum x spicatum x vulgare. Nabízený jak pro jeho vynikající pěstitelské vlastnosti, tak pro svou historickou hodnotu.


Nahoru